Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 9. kola soutěže KP 2 C

Fašanková neděle nám připomněla, že popelčení středou začíná půst, který skončí až příchodem Velikonoc. V soutěži KP 2 C začal půst už tuto neděli a bude trvat víc jak půl roku. To proto, že se v ní právě na fašankovou neděli odehrálo poslední kolo. To přineslo strhující finiš veselské rezervy, která díky nejtěsnější výhře nad naší Jiskrou nakonec slaví vítězství, přestože drtivou většinu soutěže opanovala první příčku Lokomotiva Brno D.

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Mor. B   8 6 1 1 19 37.5 23
2 ŠK Lokomotiva Brno D   8 6 0 2 18 36.5 27
3 ŠK Podlužan Prušánky B   8 5 1 2 16 35.0 21
4 VSK Univerzita Brno C   8 4 0 4 12 31.5 16
5 ŠO MKS Vyškov B   8 3 2 3 11 33.5 20
6 ŠO Jiskra Strážnice   8 2 2 4 8 28.5 16
7 ŠK Merta Slavkov   8 2 1 5 7 29.5 16
8 ŠK Duras BKV C   8 1 3 4 6 31.0 20
9 ŠK Hustopeče B   8 2 0 6 6 25.0 14
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Veselanům se nakonec podařilo Lokálku, která je jako jediná v celém ročníku dokázala porazit, předstihnout o jeden jediný bod. Naše Jiskra sezonu zakončila na šesté příčce, a tak jsme předsezónní cíl (umístit se v horní polovině tabulky) nesplnili. Horní polovina nám zůstala na míle vzdálená a tento ročník určitě nebudeme hodnotit jako úspěšný. Černý Petr v podobě poslední příčky nakonec zůstal v rukou šachistů z Hustopečí a ti jen dokreslili propastný rozdíl mezi výkony svého A-týmu v KP 1 a své rezervy o soutěž níž. Nic na tom nezměnila ani překvapivá výhra na Slavkovem, protože Duras zůstal předposlední díky lepšímu skóre. Pojďme se podívat blíže na jednotlivé zápasy posledního kola KP 2 C:

9. kolo:

ŠK Veselí nad Moravou B - Jiskra Strážnice 4,5 : 3,5

K tomuto zápasu bylo už hodně řečeno v samotné reportáži. Naši sestavu zdecimovala chřipka tří klíčových hráčů, ačkoliv by z nich stejně mohl nastoupit jen jeden. Nejvíc jsem stál o start Gery Pribily, jenže toho schvátila silná viróza. Je jasné, že bychom potřebovali posílit přední šachovnice. Kubovi Šuráňovi očividně hraní tak vysoko nesedí, stejně tak ani Mariánu Hrubšovi. Jsem přesvědčený, že na nižších deskách by přinášeli pravidelné bodové žně. Jenže kde brát? Vojta Šafařík má před každou sezonou jediné přání, a to hrát co nejníže a nikoho dalšího jeho kvalit prostě nemáme. No, čeká nás hodně práce přes léto. Ve Veselí jsme to projeli právě na předních šachovnicích. Je pravda, že jsem našim borcům věřil, ale pánové Píštěk a Křížek podali opravdu výborné výkony. Také první start Robina Vaňka nebyl příliš vydařený. Já jsem taky partii mohl klidně hrát dál, na druhou stranou nám Radek Hrabal doslova daroval půl bodu za nabídku remízy ve chvíli, kdy byl pár tahů od jednoduché výhry. Velká pochvala pak patří jak Martinu Kladňákovi (Jan Skalka má letos totiž formu jako hrom!), tak Ivanu Kubišovi, protože i on dokázal vyzrát na nepříjemného Michala Skalku a oba naši borci navíc zvítězili černými kameny! Škoda, že nikdo další se k nim nepřidal, protože alespoň remíza nebyla zas tak daleko, ale prostě se nezadařilo. 

ŠK Hustopeče - Merta Slavkov u Brna 5,5 : 2,5

To, že to šachisté Slavkova nebudou mít v Hustopečích lehké, naznačila tradiční ranní zprávy Slávka Sládka o tom, že tam vyráží "výletní sestava". V reálu to znamenalo hned čtyři náhradníky. Splnily se tak naše slova, že tak silní, jako proti Jiskře, už šachisté Merty v tomto ročníku nenastoupí. Já jsem v sestavě očekával alespoň Evu Kulovanou, neboť ta měla zatím jen jeden start, ovšem to jsem se zmýlil. Je ale s podivem, že nenastoupila ani ve 2. lize za Lokomotivu, že by taky chřipka? To domácí konečně vyrukovali do boje s parádní sestavou, z níž vypadl pouze Luboš Kuchynka a podle "zetek" vlastně Hustopeče hrály v základní sestavě. A tomu také odpovídá výsledek. K samotnému zápasu mi Vladislav Sládek napsal následující:

"Poslední zápas stejně jako sezóna od třetího kola by se dala označit "Na posraného i hajzl spadne". Většina družstva hraje výrazně pod své možnosti, jen Ondra Hejdušek hraje letos dobře (4 z 5) a i tentokrát aktivní hrou otočil divně vypadající partii. Zato vepředu to byla trága - 0:3. Na prvních třech šachovnicích je průser. Na třetí Vlastik Urban pěkně obětoval dvě figury a mat byl neodvratnej (Luboš od něj dostal "strašnej hák"). Na druhé jsem totál selhal já. Po zhruba roce prohraju vážnou partii a tak trapně! Nalezu do úplné blbosti a můžu se bílejma za hoďku klidně vzdát. Na první se Standa Mezovský dostal do pasivní pozice (stejně jako já naběhl do přípravy) a byl pak dobrou hrou soupeře umačkán. Z dalších partií jsem víc viděl  jen na osmé. Tom Hebron nehrál špatně (po odhadem patnácti letech hraje soutěž), ale Kuba Škňouřil se hodně zlepšuje a v těžké koncovce nedal našemu hráči šanci. Takto nějak sumář toho, co jsem stihl sledovat." Děkuji Vláďovi za trefný komentář.

Dále za zmínku ještě stojí první výhra domácího Petra Kunce v sezóně. Hustopeče ovšem až v posledním kole dokázaly dostat k šachovnicím své hvězdy, a tak to na lepší tabulkové umístění nestačilo. Merta naopak jen dodržela trend posledních šesti zápasů, v nichž získala jediný bod za remízu s Durasem. A stejně jako my jsou i ve Slavkově rádi, že tato nevydařená sezona je už u konce.

MKS Vyškov B - Univerzita Brno C 3,5 : 4,5

V tomto utkání se vyplnily moje prognózy o těsném zápase. Šachisté Vyškova B byli poslední dobou sice v pořádném laufu, jenže v neděli narazila vyškovská kosa na brněnský kámen. Univerzita sice přivezla hned čtyři, ale zato velmi silné náhradníky a byly to její dvě výhry na zadních deskách, které nakonec rozhodly o těsném triumfu ve Vyškově. Velmi vyrovnané utkání nakonec zlomila ve prospěch hostí Renata Vaculíková, která v poslední dohrávané partii po velkém boji udolala mladičkého Gabriela Provazníka, kterého v závěru partie zatlačila do defenzívy a hezkou kombinací získala Univerzitě rozhodující bod. Domácím znovu citelně chyběli první dva hráči soupisky (Hejný a Zabloudil) zaměstnaní záchranářskými boji ve 2. lize, kde se oba výhrou podíleli na triumfu vyškovského áčka nad Olomoucí. Béčko v KP 2 si v sice zvyklo na to, že díky kolizi s ligou musí nastupovat v oslabené (nebo spíše omlazené) sestavě, i tak nedokázalo navázat na šňůru tří zápasů bez porážky. V tomto utkání už šlo jen o konečné umístění, ale hlavně také o prestiž. Jedinou výhru domácím vybojoval na druhé desce Robert Kudlička, který využil velmi špatné letošní formy Vasilise Zerdalogla, ovšem ani jednu z pěti remíz už domácí nedokázali zlomit ve svůj prospěch. I tak ovšem můžou být ve Vyškově s letošním účinkováním B-týmu v kraji spokojeni a o ještě větší spokojenost se bojuje v lize. Zatím je to na dobré cestě, tak uvidíme.

Duras BKV Královo Pole C - Podlužan Prušánky B 3 : 5

Duras se poprvé v sezoně musel obejít bez svojí jedničky Michala Zavadila, ze základu už pak chyběl pouze Luboš Fuchs. Hosté sice dorazili se třemi, ale zato velmi silnými náhradníky. A jedním z nich byl také Petr Krolop, od kterého se mi podařilo získat nejen jeho vítěznou partii, ale i hezký komentář k utkání:

"Ahoj, Pavle! Co se týče včerejší šachové neděle, byl jsem dopředu domluven v Františkem Dryšlem, že odehraji svůj druhý zápas v soutěži OP 2: Prušánky D - Hodonín B. Nakonec však Radek Dryšl usoudil, že bude lepší, když nastoupím v KP 2 C v zápse s Durasem C. Do Brna se mně v poslední době už nijak zajíždět nechce. Je to přecejenom trošku "z ruky" a tím pádem celá neděle v tahu. Ale nakonec jsem usoudil, že je to pro mě docela slušná výzva, protože se hrálo už poslední kolo a docela jsem si ještě přál vyhrát. Hrál jsem na 7. šachovnici proti domácímu mládežníkovi Martinovi Lúčovi. Asi tě nepřekvapím, když jsem po úvodním tahu bílého 1. e4 opět zvolil Skandinávskou. Vlastně ani nevím, co bych k této partii měl poznamenat, můj mladý soupeř ji prostě nezvládl. Zajímavější je ovšem ta skutečnost, že jsme coby hosté měli téměř raketový start. Neuplynulo totiž mnoho minut po jedenácté hodině, když vedle mě hrající Staňa Stánec zapsal pro Prušánky první výhru. Jeho partie s mladičkým Mikulášem Hladkým byla, řečeno fotbalovou mluvou, takovou hrou na jednu branku. Pak už neuplynulo mnoho minut a před půl dvanáctou vzdal partii i můj soupeř. Vedli jsme tedy už o dva body. Pak podepsal na osmé šachovnici smír Radek Šimek s Ondrou Borkovcem a po další asi půlhodince zvýšil naše vedení Filip Dvořáček. Ten na páté šachovnici porazil dalšího mládežníka Šimona Tajovského a zdálo se, že je rozhodnuto. Ale nebylo! Ještě sice podepsali remízu na třetí šachovnici Martin Hyrš s Vladanem Předínským, ale pak neudržel velmi těžkou pozici Jan Kocáb na 4. desce a jeho mladý soupeř Petr Zuziak se mohl po právu radovat z dobré výhry. Z dlouho remízově vyhlížejících pozic na první a druhé šachovnici se začalo rýsovat, že domácí borci (Rudolf Moulis a Miroslav Tomíška) tahají za poněkud delší nitky, než borci z Prušánek (Jára Vrtal a Jožka Mayer). Prostě výlet do Brna se díky první a druhé šachovnici notně protáhl, tedy až k té 14. hodině. Nakonec se prušáneckým borcům podařilo remízu udržet, ale mohu říci, že nrvy pěkně pracovaly. Tož tak, konec dobrý, všechno dobrý!"

Také Petrovi děkuji za pěkný komentář k utkání a než se dostaneme k jeho partii, tak chci říct, že Podlužan v Brně naplnil roli velkého favorita a obsadil zaslouženě velmi hezkou 3. příčku v KP 2. Je dobře, že to v Prušánkách vzali za správný konec s nasazováním silných hráčů. Duras se stal remízovým králem a jeho mladými hráči prošpikovaný kádr jasně naznačil, že se máme v příštích sezonách na co těšit! Ale dost řečí, pojďme na slibovanou partii:

Lúč - Krolop 0 : 1

Volný los vybírala v rámci 9. kola Lokomotiva Brno D.

A ještě jednou ODKAZ na výsledky 9. kola na webu ŠSČR.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vyškov B - Univerzita C

(Vyškov, 22. 2. 2023 9:58)

Vyškov B není tak úplně nováčkem v KP2. Tradičně hrává však skupinu KP2A. V KP2 se pohybuje až na výjimky od založení KP2 a ještě pár let déle :) Jestli počítám dobře, tak Vyškov B odehrál v kuse 17. sezonu KP2.

Re: Vyškov B - Univerzita C

(Pavel Solařík, 24. 2. 2023 9:29)

Jejej, tak to mě úplně minulo. Měl jsem za to, že Vyškov B letos postoupil. Moje chyba, jdu to opravit.