Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie šachu ve Strážnici

Královská hra ve Strážnici

 

Počátky šachového dění ve Strážnici jsou zachyceny ve vzpomínkách členů šachového klubu, který byl založen v roce 1951. Dřívější písemné doklady se nedochovaly. Stručný obsah prvního zápisu, jakož i dalších je čerpán z dostupných materiálů šachové korespondence.
  
.....V roce 1941 je zaznamenán veřejný zájem o šachový sport ve Strážnici.
 
Do té doby se šachy hrály ojediněle a jen v hostincích.
 
V Lidovém domě se hraje první turnaj o malém počtu šachistů.
 
Vítězem se stává Fr. Hořák. Turnaj měl veliký význam, poněvadž vzbudil zájem několika začínajících šachistů, kteří později vyrostli v dobré hráče.
 
V roce 1942 se z iniciativy F.Vajčnera, F.Sochora st. a ml. koná další turnaj o 12 hráčích.
 
Vítězí J.Kudlík před F.Vajčnerem a F.Sochorem.
 
Zájem o šachovou hru roste, pořádají se další turnaje a získávají se noví hráči.
 
Je však nedostatek šachových souprav a hráči si nosí své vlastní.
V roce 1943 se hraje turnaj ve dvou skupinách. nad průměr vyniká Brablc z Uh.Ostrohu, později representant (2 VT) Brněnského kraje a tento turnaj vyhrává před Vařekou, Sochorem, Vajčnerem, Žáčkem a Kudlíkem.
 
Druhou skupinu vyhrává Můčka st. před Můčkou ml.
 
Turnaj byl dotován krásnými cenami, které darovali jednotliví členové.
 
Důsledkem politických událostí v roce 1943 je zabaven Lidový dům a šachisté se nemají kde scházet. Je zapůjčena místnost v hotelu Černý Orel. Pořádají se další turnaje. Ze strany nájemce hotelu Č.O. ale není pochopení, poslední turnaj je nedohrán a šachisté hledají opět místo ke scházení. Načas se ještě scházejí v hostinci u Skácelů, nejlepší hráči zde však chybí.
 
Je válka. Po válce odchází mnoho hráčů za novým povoláním: Vařeka, Peňáz, Kučera, Žáček a hlavně organizátoři Vajčner a Sochor.
 
Nastává útlum. Šach se hraje opět jen v hostincích a to až do roku 1951.
 
....V roce 1951 se vrací do Strážnice F.Sochor a stává se zaměstnancem n.p.Šohaj. Společně s V.Zacharem vyhlašují v rozhlase schůzku zájemců o šachy v závodním klubu naproti podnikového ředitelství Šohaje. Tak začíná nové šachové dění ve Strážnici. N.p.Šohaj zakoupil 10 šachových souprav. Zájem o hru vzrůstá a koncem roku 1952 je již registrováno 36 šachistů. V počátcích nad průměr vyniká Vašků, který vyhrává turnaj před Zacharem.
  
Poté se šachisti opět stěhují, tentokrát do ZK na náměstí.
V turnaji o mistra Strážnice a zároveň o postup do okres. mistrovství jednotlivců v první skupině vítězí Chrástek před Šindlerem (Strážnice zde nezastoupena). V druhé skupině se umisťuje J.Štěrba na 11 místě. Od účastníků turnaje z Kyjova, Uh.Hradiště, Uh.Ostrohu, Veselí, St.Města přišly děkovné dopisy.
 
V lednu 1952 se uskutečňuje beseda s Chrástkem, hráčem 1.VT. Seznamuje hráče s šachovou teorií i praxí a sehrává simultánku na 16 šachovnicích. Přeborníkem oddílu v r.1953 se stává J.Štěrba před S.Moučkou a F.Tománkem. V roce 1955/56 se stává Strážnice okresním přeborníkem v šachu.
Hraje se meziokresní kvalifikace s vítězi okresů Hodonín, Kyjov, Uh.Hradiště a Uh.Brod..(zde chybí korespondence). Dne 19.12.1956 se hraje simultánka s F.Fichtlem. Výsledky z pořádané simultánky chybí.
 
V zápisech je zmínka o tom, že byla pořádána beseda o šachové olympiádě v Moskvě a o přeboru ČSR. V náborové akci na školách figuruje již aktivní hráč J.Fanta. V r.1958 Strážnice opět vyhrává okresní přebor a tentokráte spolu s Spartakem Kunovice postupují strážničtí šachisté do krajské soutěže.
 
Na soupisce figurují tito hráči:
Bohuslav Babirád, Jindřich Štěrba, Svatopluk Moučka, Jaroslav Chromeček, Vladimír Nováček, Miroslav Novotný, Antonín Kořínek, Petr Matušina a náhradníci František Sochor, Josef Sochor, František Múčka, Jan Duplák, Antonín Čeněk, Karel Hicl, František Tománek, Jan Tománek.
 
V krajské soutěži se družstvo udrželo na 6 místě.
  
Přeborníkem oddílu v roce 1958 se stal Štěrba před Babirádem a oba získávají 2 VT na přeboru jednotlivců ve Veselí nad Moravou.
 
V květnu 1959 se ve Strážnici hrála simultánka velmistra Filipa s 28 hráči s výsledkem 26:2.
Šachový sport ve Strážnici se kolem r. 1970 dostává, po delší přestávce, do popředí zájmu mládeže.
 
Zásluhu na obnovení šachového oddílu mají především Ing. František Jamný a Čestmír Kaiser.
Jejich přičiněním vzniklo v r. 1974 nové perspektivní družstvo, které bylo sestaveno z bývalých šachistů Miroslava Novotného, Jiřího Fanty, Petra Macků a nově příchozích zájemců o královskou hru - Josefa Mikesky, bratrů Múčkových, Jiřího Vajčnera a MVDr.Josefa Floriána.
 
Svou oddílovou činností oživují hru na 64 polích s každoroční účastí v soutěži Okresního přeboru a v roce 1982 taky Krajského přeboru osmičlenných družstev v šachu.
 
V polovině roku 1976 pořádají v Sudoměřicích, na počest 60.narozenin zakladatele zdejšího šachového odílu Václava Cagali, simultánku sovětského šachového velmistra Salo Flohra. Utkalo se proti němu 42 hráčů včetně pěti šachistů našeho oddílu. Jediný Jiří Fanta remizoval (viz. hlavní menu: Salo Flohr v Sudoměřicích).
 
V září roku 1976 zakládá šachový oddíl z iniciativy Ing.Františka Jamného na ZDŠ Školní šachový kroužek a vychovává nové šachové talenty. Okresním přeborníkem žáků v roce 1984 se stal David Valenta.
 
Dne 28.4.1985 se ve Veselí nad Moravou hrála simultánka mezináodního velmistra Dr.Miroslava Filipa proti 37 soupeřům. Vyhrál 28 partií!, 6 remizoval a jen 3 prohrál (83,8%). Vyhráli: J.Hudeček a Ing.J.Vyvozil z Veselí nad Mor. a L.Rojar z Uh.Ostrohu. Remizovali: Ing.I.Omachlík, Ing.F.Křížek a Ed.Černý z Veselí nad Mor., J.Doxanský z Kyjova a K.Šebesta a M.Zubalík z Vracova.
 
Z našeho oddílu hráli: J.Vajčner, D.Valenta, J.Fanta a M.Novotný- všichni odešli s nulou.
 
Po všechny následující "zimní" sezóny až do r. 2017, bojoval šachový oddíl Jiskra Strážnice v Okresním přeboru družstev. V roce 1993 a 1996 jsme si zahráli, jako Okresní přeborníci, i v Krajském přeboru, ale nikdy jsme se v něm neudrželi. To se změnilo až v sezoně 2017/2018, v níž se Jiskra znovu (po letech) představila v krajské soutěži (KP 2 C) a coby nováček v ní obsadila skvělou 4. příčku (z deseti účastníků)! Tím pádem si náš tým vybojoval příslušnost v krajském přeboru také pro sezonu 2018/2019, v níž si ještě o jednu příčku polepšil. Třetí příčka (pouze o skóre za druhou Bystrcí s pouhou tříbodovou ztrátou na vítězné Jezdce Jundrov C) je dalších skvělým úspěchem našeho týmu a doufejme, že zdaleka ne posledním!
 
Naši šachisté se rovněž rádi účastní turnajů v průběhu roku. Šachové turnaje jednotlivců pořádané ve Vnorovech, Sudoměřicích, Kyjově, Veselí nad Moravou, Dubňanech, Bzenci, Pardubicích, Praze, či Ostravě nezůstaly bez naší účasti.
 
Autoři: Miroslav Múčka, Pavel Solařík