Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 8. kola soutěže KP 2 C

Předposlední kolo KP dvojky je minulostí a zrodily se v něm velmi zajímavé výsledky. Mimo jiné se hrál šlágr kola v Prušánkách, rovněž ve Slavkově to byla velká bitva jako za starých časů, na jejímž konci byli šťastnější hosté z Veselí. Na Univerzitě jsme málem byli svědky příběhu o šesti statečných, ovšem k dobrému konci chybělo pouhým šesti hráčům Durasu alespoň půl bodu, který je dělil od zápasové remízy. No, bude dnes o čem psát! Nejdřív ovšem pohled na tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno D   8 6 0 2 18 36.5 27
2 ŠK Veselí nad Mor. B   7 5 1 1 16 33.0 20
3 ŠK Podlužan Prušánky B   7 4 1 2 13 30.0 18
4 ŠO MKS Vyškov B   7 3 2 2 11 30.0 19
5 VSK Univerzita Brno C   7 3 0 4 9 27.0 14
6 ŠO Jiskra Strážnice   7 2 2 3 8 25.0 14
7 ŠK Merta Slavkov   7 2 1 4 7 27.0 14
8 ŠK Duras BKV C   7 1 3 3 6 28.0 19
9 ŠK Hustopeče B   7 1 0 6 3 19.5 9
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Strážnická Jiskra se v ní dokázala posunout o příčku výš, tedy na průběžnou šestou pozici, nicméně v posledním kole zajíždí do jámy lvové - tedy na půdu druhého týmu tabulky z Veselí, takže se dá očekávat ještě posun směrem dolů. V čele zůstává i přes těsnou porážku v Prušánkách brněnská Lokomotiva a k nečekanému ovládnutí soutěže jí chybí už jen poslední krůček. Ten však v posledním kole neudělá, neboť bude vybírat volný los. Sesadit z první příčky ji tak může právě veselské béčko, čímž jeho utkání se Strážnicí dostává nečekaně velký náboj! Jistým sestupujícím (tedy alespoň na papíře) jsou Hustopeče, nicméně vzhledem k nedostatku týmů v KP 2 zřejmě nesestoupí. Ale vzhledem k faktu, že áčko Hustopečí neomylně míří vstříc postupu do 2. ligy, která se s KP dvojkou termínové kryje, bude nakonec osud hustopečské rezervy pořádně ve hvězdách. To ovšem není naše starost, my se teď pojďme podívat na utkání z minulé neděle.

8. kolo:

Jiskra Strážnice - MKS Vyškov B 4 : 4

Silně omlazená sestava hostí (kdy duo Zabloudil a Hejný naskočilo ve 2. lize) nevzbuzovala příliš velký respekt, ovšem nízké ELO u dětí bývá často velmi zavádějící a to se taky v neděli ukázalo. Zápas se od samého začátku nevyvíjel příliš příznivě. Když za mnou během partie přišly moje děti, udělal jsem obchůzku. Na první desce jsem neviděl žádnou výhodu Martina, ale spoléhal jsem na jeho kvality, ač snížené hraním po plese. Na dvojce stál Kuba dost stísněně a taky tady nebylo vidět, kudy by měla vést případná cesta k celému bodu. Marián hrál nějakou divočinu, kde to mohlo dopadnout na obě strany, Vojta zase vedl zákopovou válku s minimem výměn. Já jsem čelil pěšcovému průlomu ve středu šachovnice a Jirka Fanta rovněž nevyšel ze zahájení s žádnou výhodou. Ondra na sedmé byl o figuru za dva pěšce kratší a stál docela "na hovno" a Jara Horák na osmé měl o kvalitu méně. Po dvou remízách na první a páté šachovnici a očekávaných prohrách na posledních dvou deskách přišel první záblesk v podobě Jirkovy výhry na čas. V tu chvíli jsme snížili na 2:3. Pak za mnou přišel Kuba s otázkou, jestli je potřeba hrát na výhru, načež jsem mu odpověděl, že určitě. Soupeř mu trochu pomohl svojí chutí vyhrát, která ho ovšem přivedla do rozhodující materiální nevýhody. Pak ovšem přišla zpráva z třetí desky, která z ondrových úst zněla: "Marián rupl". Stav tedy 2:4. V tu chvíli bylo jasné, že už bojujeme pouze o zápasovou remízu. V obou dohrávaných partiích to ovšem vypadalo dobře. Nejdřív zavěsil Kuba, který pěšcovou koncovku (kdy v jednu chvíli byli vedle sebe na páté řadě zlověstně seřazeni hned čtyři pěšci) dovedl k jisté výhře. Poslední tak dohrával Vojta a partii, v níž vedl ve věžové koncovce o dva pěšce, si očividně užíval. Jojo, to je asi sen každého hráče, dohrávat vyhranou pozici za dohledu ostatních hráčů a zařídit svému týmu alespoň bod! Vojta tak učinil a my jsme tedy nakonec neprohráli. Ovšem tento bod nebyl v neděli asi naším maximem, protože k výhře nebylo daleko! Ale to by musel Ondra vzít na e6 střelcem a partii by zřejmě neprohrál. Na kdyby se ale nehraje. Tato remíza tak nějak dokresluje letošní "formu" našeho týmu a já jsem vlastně poslední, kdo by měl Ondru kárat. Zachránění tedy jsme a do Veselí si už pojedeme jen zahrát dobré šachy se silným soupeřem. 

VSK Univerzita Brno C - Duras BKV Královo Pole C 4,5 : 3,5

Duras je týmem, který může porazit kohokoliv. Nicméně to by musel hrát alespoň v osmi lidech. Už před pár týdny v KP 1 nastoupilo jeho béčko v Hodoníně pouze v šesti, doma s favorizovanou Moravskou Slavií pak pouze ve čtyřech (!!!) hráčích! A v podobném duchu se rovněž neslo utkání jeho céčka na půdě rovněž céčka Univerzity. Tam dorazilo jen šest statečných (jak jsem psal výše), ovšem těchto šest hráčů si toto přirovnání určitě zaslouží, neboť i v početní nevýhodě dokázali domácím pořádně vzdorovat a málem i zavařit! Dvě výhry mladých talentů v kombinaci se třemi remízami napředu totiž přinesly hostům neuvěřitelných 3,5 bodu a jen prohra Karla Zdražila s výborně hrajícím Radovanem Tvrdým ponechala hosty z Durasu těsně pod bodovým ziskem z tohoto utkání. Je samozřejmě otázka, zda by hosté dokázali na dvou posledních deskách uhrát kýženého půl bodu, neboť tam číhali v domácích barvách velmi silní hráči (lépe řečeno hráč a hráčka). Tak či onak zaslouží tento heroický výkon šesti šachistů Durasu uznání. Univerzita měla tentokrát cestu ke třem bodům jednodušší a vyhřívá se na pěkné páté příčce tabulky. Duras se propadl zpět na předposlední. V posledním kole doma s favoritem z Prušánek tak bude muset ještě zabrat. Ale Hustopeče už zřejmě na poslední příčce zůstanou (vzhledem k horšímu vzájemnému utkání s Durasem). 

Merta Slavkov u Brna - ŠK Veselí nad Moravou B 3,5 : 4,5

Už se stalo takovým příjemným zvykem, že si před zápasy KP 2 píšeme na Messengeru s Vláďou Sládkem a taháme jeden z druhého rozumy ohledně sestavy a šancí našeho týmu. Nejinak tomu bylo i tuto neděli ráno, kdy na moji otázku ohledně sestavy odpověděl: "Ještě včera to vypadalo, že je nás sedm, takže na to je sestava ještě dobrá nakonec". Veselané se vytasili s docela silnou sestavou, z níž vypadlo jen úderné duo Navrátil - Vičar. Domácím pak citelně chyběli především Ondřej Nepomucký s Evou Kulovanou - tedy jednička a dvojka soupisky. Jiří Moučka pak nastoupil za svůj Vyškov ve 2. lize. Ve slavkovské klubovně tak byl k vidění velmi vyrovnaný zápas, který skončil nejtěsnější výhrou hostů z Veselí. Ovšem dle slov Vládi Sládka mělo být všechno jinak! Protože jak napsal po zápase: "Já jsem měl velkou výhodu v koncovce s Křížkem, ale on vydrží kde co. Luboš Janíček měl čistou kvalitu víc, totálně vyhrané a několik špatných rozhodnutí a nakonec remíza. Pavel Krupica taky jasně vyhraná dámská koncovka a nechá si dát věčňák. A Švestka stál taky moc dobře, ale tam to bylo nahoru dolů. Prostě den nevyužitých šancí. Ale letos se nedaří prostě nikomu u nás...". Ve světle těchto slov jsou tedy 3 body pro Veselí doslova zlaté (nebo minimálně pořádně pozlacené!!). Ovšem v tom je krása šachové hry, že nikdy není nic tak černobílé - pouze ty figury na šachovnici (ÚSMĚV).

Podlužan Prušánky B - Lokomotiva Brno D 4,5 : 3,5

Šlágr kola jsem si schválně nechal až na konec dnešních Ozvěn, protože se mi z něj podařilo získat dvě partie. Lokálka si mohla v případě vítězství zajistit definitivní triumf v letošním ročníku KP 2, ovšem do Prušánek přivezla hned tři náhradníky. Ze základní sestavy však dorazil Karel Martišek a právě tohoto hráče zmiňuji proto, že nejen že nastoupil zatím v každém kole, ale dosáhl v tomto ročníku KP 2 neuvěřitelné bilance 81 %!! Nad jeho síly byl v tomto ročníku KP dvojky pouze talentovaný mladík Mikuláš Hladký, kterému pan Martišek podlehl hned v 1. kole. Dále už pak ztratil pouze půl bodu s dalším mladíkem, a to veselským Michalem Skalkou. Tato bilance činí z Karla Martiška jednoho z nejúspěšnějších hráčů toho ročníku naší soutěže! Do Prušánek naopak neodrazil Petr Žitný - majitel 100 % bilance, ten ovšem zatím nastoupil pouze třikrát. Z tohoto zápasu jsem očekával tradiční partiové žně ze strany pana Kalendovského, ten je však při venkovních zápasech Loko D závislý na tom, co mu zašle Miroslav Lisik. A ten zaslal tentokráte jen svoji bojovnou partii s Radkem Dryšlem, která skončila dělbou bodu. Oslovil jsem tak i Petra Krolopa, který byl ochotný a zaslal svoji vítěznou partii a co víc, přidal i několik slov: "Ahoj, Pavle. V neděli se nám v Prušánkách představil vedoucí tým soutěže KP 2 C, a to Lokomotiva Brno D. Na tento zápas jsem byl dost zvědavý, protože vidina skalpu kvalitního soupeře je asi pro každého hráče a pro každý tým velice lákavá. Průběh utkání byl velice dlouho vyrovnaný. Nakonec však rozhodly tři výhry domácího týmu proti dvěma výhrám hostů. Pro mě samotného je lichotivé, že jsem svojí šťastnou výhrou pomohl domácím Prušánkám k celkové výhře. Samozřejmě nemohu se dost dobře chlubit nějakým svým kvalitním výkonem, ale když už jsi mě oslovil a požádal o zaslání partie, tak nemohu jinak, než ti vyhovět. Asi by se slušelo několik slov k té mé partii s panem Baťou: Pan Jiří Baťa má nižší ELO, než já, (jak jsem později zjistil), ale partii hrál dlouho velice zodpovědně a dobře. Nad každým tahem dlouho (a pro mě až předlouho) přemýšlel. Však už taky myslím po 26. tahu mu zbývalo do časové kontroly 20 minut, zatímco já jsem spotřeboval něco přes dvacet minut. No, s tou mojí rychlou hrou a častými ukvapenými tahy bych se však chlubit neměl. Jenže šachy mě baví, ale dlouhé sezení u stolu mně jaksi nesedí a nebaví mě. Partii jsem začal tradičně v riskantním, nekorektním stylu. Černé dámě hrozilo lapení a adrenalin mně rozhodně nechyběl. Důležitý moment (či zlom) vidím ve svém tahu 28. ... Vxe3. Domnívám se, že soupeř už pak hrál lehce zviklán, zrychlil hru a chybovost. Ale tak už to někdy chodí." Petrovi tímto děkuji nejen za partii, ale taky za hezký komentář. Dalšími jeho spoluhráči, kteří získali celý bod, byli Jan Kocáb a Radek Šimek. Hosté kontrovali výhrami Karla Martiška (jak jinak) a Zdeňka Poláka. To bylo ovšem málo, a tak nakonec odjeli z útulné prušánecké klubovny s prázdnou. Domácí postrádali ze své soupisky trio Mlénský, Mayer, Hudaček, které cestovalo do Litovle k vítěznému utkání 2. ligy. Tímto je jasné, že Dalibor Mlénský nestihne za béčko Prušánek odehrát povinné dvě partie. To je ale zřejmě to nejmenší, co Radka Dryšla trápí. Prušánky se touto výhrou dostaly na parádní třetí příčku tabulky, kterou budou v posledním kole hájit na Durasu. Já osobně jsem rád, že Podlužan přistoupil k této sezóně víc zodpovědně, protože ruku na srdce - tento tým má předpoklady k tomu, aby byl každoročně štikou soutěže a ne jejím fackovacím panákem, jak tomu bývalo v minulosti kvůli špatné morálce nasazování svých hvězd. A v tomto světle má náš bod za remízu 4:4 z pátého kola ještě větší váhu! No ale dost bylo slov, pojďme ještě na slíbené dvě partie z tohoto zápasu:

4. Lisik Miroslav - Dryšl Radek 1/2

6. Baťa - Krolop 0 : 1

Volný los vybíraly v rámci 8. kola Hustopeče B.

Nově ještě přináším odkaz na výsledky 8. kola viz ODKAZ

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář