Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 5. kola soutěže KP 2 C

Poslední kolo KP dvojky v roce 2022 je zdárně za námi a další nás čeká až po novém roce. Půlmistrem naší soutěže se stala brněnská Lokomotiva D, která z pěti odehraných zápasů zatím čtyřikrát vyhrála a právě ona bude naším soupeřem na tříkrálový lednový víkend. To je ale ještě daleko, nejdřív pohled na aktuální tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno D   5 4 0 1 12 22.5 18
2 ŠK Veselí nad Mor. B   5 3 1 1 10 22.0 13
3 ŠK Podlužan Prušánky B   5 2 1 2 7 19.5 11
4 VSK Univerzita Brno C   4 2 0 2 6 17.0 10
5 ŠK Merta Slavkov   4 2 0 2 6 16.5 10
6 ŠK Duras BKV C   4 1 2 1 5 17.0 14
7 ŠO MKS Vyškov B   4 1 1 2 4 15.0 9
8 ŠO Jiskra Strážnice   4 1 1 2 4 14.5 8
9 ŠK Hustopeče B   5 1 0 4 3 16.0 9
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Není to ani po čtyřech zápasech pěkný pohled. Z Prušánek jsme nakonec sice odjeli s bodem, ten ale nic neřeší a ten pravý boj o záchranu soutěže vypukne právě v lednu a únoru. Do karet nám hraje vyrovnanost tabulky a taky fakt, že volný los jsme si už vybrali. Ve zbylých čtyřech zápasech to ale bude pořádná lopota. Pod námi zatím zůstávají Hustopeče B, na dostřel je jak Vyškov B (náš soupeř v únoru), tak Duras C (náš soupeř v lednu). V klidu zatím může být Veselí nad Moravou, které podává výborné výkony a nahání na špici Lokálku. Rovněž Prušánky mají dost bodů, ale o zápas víc než většina týmů pod nimi. No, bude to ještě v tabulce hodně lítat nahoru a dolů..

5. kolo:

Podlužan Prušánky B - Jiskra Strážnice 4 : 4

Sestava byla hotová už dlouho dopředu, když jsem avizoval našim největším hvězdám, že do Prušánek prostě musíme vyrazit v největší síle, protože jsem tušil, že domácí na nás (už tradičně) pošlou to nejlepší, co mají. A to se taky stalo, i když 2. liga vzala béčku první tři borce soupisky. Jeden z nich ale málem hrál! Naštěstí nemohl přijet hrát 2. ligu Kuba Uřičář, protože v tom případě by proti nám nastoupil Jaroslav Vrtal. Takto musel i on do vedlejší místnosti, ovšem i tak proti nám usedl velmi silný tým. Po přečtení domácí sestavy jsem indikoval jedinou slabinu, a to na osmé desce, rovněž na páté jsem očekával od Vojty celý bod. Nakonec jsme byli rádi za remízu 4:4, i když k výhře nebylo daleko. Velká škoda partie na třetí šachovnici, kde Kuba nejdřív zcela zbytečně odevzdal pěšce, aby partii za pár tahů vzdal. Já jsem finální pozici neviděl, protože figury byly velmi rychle uklizené a Kuba asi věděl, proč je dal do základního postavení. Pozice, v níž kapituloval, určitě ještě stála za snahu o remízu!! V té chvíli to pro bílého ukazuje jen +1 a na šachovnici jsou střelci opačné barvy!! Kuba mi v autě řekl, že měl o pěšce víc a špatnou souhru figur, nicméně pozice se ještě dala hrát. Pochopil bych, kdyby spěchal třeba do školy nebo na oslavu, ale stejně věděl, že bude zbytek zápasu sedět v klubovně a čekat na ostatní. Tady to ještě stálo za boj!! Z velkých problémů se šikovně dostal na čtvrté šachovnici Jirka Neduchal a přijal opakování tahů ve chvíli, kdy měl kvalitu a pěcha navíc. Nevím, zda stálo za to zkusit utéct přes g2 i za cenu ztráty věže na b1. Zůstal by mu jen pěšec navíc a soupeřka by mu pravděpodobně vytvořila dvojpěšce. Vzhledem k její síle si Jirka zřejmě řekl, že je lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše a vzal půlku hned. Velká škoda byla rovněž rychle ztracené partie na sedmičce. Tady Jirka Fanta zahrál svoji nejhorší partii za dlouhou dobu a skočil svému protřelému soupeři na špek. Ale i potom ještě postupoval špatně a například střelec se měl brát hned a když už měla brát na g8 věž a ne král. Takto z toho byla čistá figura a brzký konec. No, nesešlo se toho v neděli víc a já doufám, že do nového roku vykročíme tou správnou nohou a konečně se nám podaří v zápasech znovu naplno bodovat! Byla by škoda, kdyby Jiskra neudržela Krajský přebor!

MKS Vyškov B - ŠK Veselí nad Moravou B 3 : 5

Vyškov, přestože hrál doma, postrádal v utkání hned pět hráčů základní sestavy. Hosté dorazili sice bez dvou, i tak měli na většině šachovnic drtivou ELOvou převahu, kterou dokázali přetavit ve vítězství a tím pádem zisk tří bodů. Veselany dovedlo k výhře dravé mládí v podání bratrů Skalkových (jak jinak) a Ondry Horňáka na osmé desce. Jediný, kdo svoji partii ztratil, byl Petr Galuška, který letos zatím (stejně jako já) hledá ztracenou formu. Hosté tak znovu prokázali svoji výbornou výkonnost a dost nám tímto výsledkem pomohli, neboť Vyškov bude naším přímým konkurentem v boji o záchranu a je dobře, že zůstal na čtyřech bodech. Veselí si pojistilo druhou příčku a nevypadá to, že by ho z ní někdo měl sesadit. 

Duras BKV Brno C - ŠK Hustopeče B 6 : 2

Po minulé výhře Hustopečí to vypadalo, že už začnou brát boje v KP 2 vážně, ovšem sestava, s jakou dorazili na Duras, příliš konkurenceschopná nebyla. Absence prvních tří hráčů soupisky (Vaculík, Hrádek, Kuchynka) znamenala příliš mnoho děr v hostující bárce a ta začala brzy nabírat vodu. Domácí sice nasadili dva náhradníky, oba mají ale velmi vysokou procentuelní úspěšnost. Na většině šachovnic šachisté Durasu své soupeře přehráli, ztratili pouze partii na dvojce a pouze dvě měření sil skončily dělbou bodu. Duras tak znovu ukázal svoji sílu, naopak Hustopeče to po této prohře budou mít hodně těžké, jelikož budou hrát už jen tři zápasy, a to s Vyškovem B, Veselím a Slavkovem. No uvidíme..

Lokomotiva Brno D - Merta Slavkov u Brna 5,5 : 2,5

V neděli ráno mi napsal Vláďa Sládek a mezi řečí se zmínil, že Slavkov pojede na Lokomotivu hodně oslabený. Důvodem byla nemoc a pracovní povinnosti mnoha hráčů, například jeho. Pak mi psal ještě do prušánecké klubovny větu, kterou mě rozesmál: "Tak prej jsme v klidu prohráli" (SMÍCH). No, v klidu to utkání bylo zřejmě pro domácí tým, který nasadil pouze dva náhradníky. Hostům chyběli de facto všichni silní hráči, vyjma Stanislava Mezovského, který zapůlil na první desce. Jediný, kdo se vzepřel osudu utkání, byl hostující Martin Netopil, zbytek týmu buďto prohál, nebo pouze remizoval. A to na zápasové body nestačí. A při pohledu na torso sestavy Merty jsem si já osobně pouze povzdechl, že tak, jak nastoupila proti nám, už zřejmě po zbytek sezony hrát nebude.. Díky panu Kalendovskému mám k dispozici některé partie z tohoto zápasu, tak je rád dávám k dobru:

1. Marša - Mezovský 1/2

2. Sysel - Lička 1/2

3. Žitný - Janíček 1 : 0

5. Lisik - Krupica 1/2

6. Švestka - Martišek 0 : 1

8. Hejdušek - Baťa 0 : 1

Panu Kalendovskému na dálku moc děkuji!

Jen pro úplnost dodám, že volný los si v rámci 5. kola vybrala Univerzita Brno C.

Přátelé, přeji vám všem klidné prožití svátků vánočních a doufám, že se v roce 2023 znovu setkáme za šachovnicí ve zdraví!

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář