Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 4. kola soutěže KP 2 C

Po čtvrtém kole nejnižší krajské soutěže šachu, v níž účinkuje i strážnická Jiskra - tedy KP 2 C - se situace pro náš tým o hodně zhoršila. Po nečekané (ovšem zasloužené) porážce od brněnské Univerzity, jsme se v tabulce propadli na předposlední příčku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Lokomotiva Brno D   4 3 0 1 9 17.0 14
2 ŠK Veselí nad Moravou B   4 2 1 1 7 17.0 10
3 VSK Univerzita Brno C   4 2 0 2 6 17.0 10
4 ŠK Podlužan Prušánky B   4 2 0 2 6 15.5 8
5 ŠK Merta Slavkov u Brna   3 2 0 1 6 14.0 9
6 ŠO MKS Vyškov B   3 1 1 1 4 12.0 8
7 ŠK Hustopeče B   4 1 0 3 3 14.0 8
8 ŠO Jiskra Strážnice   3 1 0 2 3 10.5 5
9 ŠK Duras Brno BKV C   3 0 2 1 2 11.0 9
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Je pravda, že na špici tabulky ztrácíme pouhé 3 body a volný los jsme si už vybrali, tudíž máme ještě dost času si polepšit, ale čekají nás samí těžcí soupeři! První porážku s tomto ročníku zaznamenala vedoucí Lokomotiva, zrodila se také druhá remíza v tomto ročníku a znovu ji mají "na svědomí" šachisté Durasu. No, pojďme tedy podrobně na zápasy právě odehraného kola:

4. kolo:

Jiskra Strážnice - VSK Univerzita Brno C 2,5 : 5,5

Ještě před nějakým časem by se utkání ani nesehrálo, jelikož v době největšího Covidového šílenství by k šachovnicím určitě nezasedlo duo Šafařík - Solařík. O Covid se ani v jednom případě nejedná, nicméně zdravotní stav obou měl k ideálu daleko. Přesto se oba vydali bojovat, ovšem nedopadlo to nijak valně. Zatímco Vojta rychle nabídl remízu, já jsem dobře rozehranou partii ztratil jednotahovou hrubkou, nad níž ještě teď kroutím hlavou. Přidáme-li k tomu další ztráty na šesté a osmé šachovnici, neměli jsme v neděli prostě nárok na lepší výsledek. Prohra mohla být ještě o půl bodu nižší, ale těžko Ondrovi vyčítat, že nedohrál partii s figurou víc do vítězného konce. Hosté sice kvůli termínové kolizi s druhou ligou nepřivezli Josefa Hladíka, přesto se v Hubertu objevila velmi silná a vyrovnaná sestava. Mikuláš nám tak body nepřinesl a ještě do Vánoc nás čeká výlet do Prušánek. Doufejme, že tam opravdu nepojedeme jen na výlet a podaří se nám z tohoto přetěžkého utkání vydolovat nějaký bodík. Ovšem v poslední době se stalo nepříjemnou tradicí, že právě na náš tým si soupeři dávají záležet se svojí sestavou, takže těžko můžeme očekávat, že nám to Podlužan usnadní. To je ještě ale daleko. Po tvrdém direktu od šachistů Uni není naše sebevědomí zrovna největší, já však věřím v dobrou morálku našeho týmu a taky ve zlepšení výkonnosti jeho opor. Tak snad nezůstane jen u zbožného přání!

ŠK Hustopeče B - Lokomotiva Brno D 5,5 : 2,5

Hustopečské šachy mají velmi dobrý zvuk a pro jejich béčko už byl nejvyšší čas do toho pořádně šlápnout. Souboj s lídrem tabulky nebyl sice úplně ideální příležitostí, přesto se to povedlo. A to nenastoupilo úderné duo Vaculík - Urban, ze základu chyběl rovněž spolehlivý Stanislav Jurák. No, hosté proti tomu přivezli ze základu jen čtyři šachisty, k tomu pouze tři náhradníky, a tak zůstala osmá deska (již tradičně) neobsazená. ELOvou převahu na většině šachovnic přetavili domácí v důležité vítězství, pouze Petr Kunc podlehl papírově slabšímu Karlu Martiškovi a potvrdil tak svoji špatnou letošní formu. K zápasu už asi není potřeba dalších slov, neboť díky panu Kalendovskému mám k dispozici některé partie, které dám rád k dobru. Panu Kalendovskému patří velký dík!

1. Hrádek - Marša 1 : 0

2. Lička - Kuchynka 1/2

3. Šedý - Lisik 1 : 0

4. Martišek - Kunc 1 : 0

5. Náplava - Baťa 1 : 0

6. Zamarská - Sedláček 1 : 0

7. Škňouřil - Polák 1 : 0

Merta Slavkov u Brna - Podlužan Prušánky B 3,5 : 4,5

Šlágr kola vyzněl překvapivě lépe pro hosty z Prušánek. Je pravda, že jsem od Slavkova čekal silnější sestavu vzhledem k faktu, že hrál na domácí půdě. Absence silného kvarteta Kulovaná, Kunčar, Mezovský, Moučka byla až příliš velkým zásahem. Zastoupili je sice docela silní náhradníci, proti nim ovšem zasedli ještě silnější náhradníci Podlužanu. Například Josef Hudaček opravdu nemá v KP2 co dělat.. Důležitou výhru přidal na osmé šachovnici rovněž hráč se světoznámým přijením Daniel Karpov, který porazil bývalou jedničku Bučovic Martina Štrublíka. A tak si hosté z Prušánek odvezli ze Slavkova cenné a důležité 3 body. A já jsem si jen povzdechl, že zrovna na nás se Merta musela vytasit s tak silnou sestavou.. 

ŠK Veselí nad Moravou B - ŠK Duras Brno BKV C 4 : 4

Jak už jsem předesílal nahoře, tak z Durasu se stává remízový specialista. Podruhé v řadě tento tým hrál nerozhodně a tentokrát si brněnský celek, s několika mladými nadějemi v sestavě, odvezl cenný bod z horké veselské půdy! Minulou neděli se Duras s Veselím utkali v KP 1 a Veselané slavili výhru. Tentokrát se vyměnila soutěž za nižší a Duras musel do Veselí. Hostům chyběli ze základu pouze dva hráči (Fuchs a Zuziak), domácím pak pouze zkušený Zdeněk Uřičář. Oba týmy si tak daly se svojí sestavou hodně záležet, což se podepsalo na vyrovnaném, ovšem velmi bojovném průběhu zápasu samotného. Pod výhrou domácích jsou velkou měrou podepsaní bratři Skalové (a já si pokaždé vzpomenu na vtipnou hlášku Miry Slavíky po zápase Poštorná - Veselí, kdy napsal, že byl jeho spoluhráč oskalkován (SMÍCH)). Třetí výhru přidal zkušený a všemi mastmi mazaný František Křížek. Mluvíme-li o skalpech, tak dva cenné získaly mladičké naděje Durasu Mikuláš Hladký a Ondřej Borovec, kteří dokázali přetavit výhodu bílých kamenů v celý bod. Škoda přeškoda, že se nedají z tohoto zápasu přehrát partie, určitě by to stálo za to! Veselští hoši zůstávají na druhé příčce tabulky, Duras v ní zůstal poslední. Rozdíly mezi jednotlivými týmy jsou ovšem minimální, takže se dá čekat velké zemětřesení po každém kole.

Jak již bylo řečeno dříve, volný los si v rámci 4. kola vybrala rezerva Vyškova.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář