Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se poslední kolo KP 2 C - Soutěž zakončíme ve Veselí nad Moravou

V neděli 19. 2. 2023 čeká KP dvojku poslední kolo, které přinese odpověď hned na několik otázek. Ta první je, zda soutěž ovládne její dosavadní (a vlastně celou dobu jediný) lídr Lokomotiva D, anebo ji na poslední chvíli předstihne veselské béčko. To se na první příčku sice již dostalo, ale vydrželo na ní pouze po 2. kole a po tom třetím se na ni vrátil brněnský celek. Další otázkou je, zda se naše Jiskra udrží ve středu tabulky, anebo se propadne níže. A také jaká bude konečná podoba tabulky soutěže, neboť v té po každém kole probíhá velké zemětřesení. V ní je momentální bodový rozdíl mezi předposledním Durasem a pátou Univerzitou jen 3 body, takže její konečná podoba může být opravdu jakákoliv.

Hlavní otázkou však je, zda se našemu týmu podaří vyváznout z jámy lvové s nějakým bodem, anebo zápas dopadne dle papírových předpokladů naší porážkou. Bilance Veselanů totiž opravdu budí respekt! V dosavadních sedmi zápasech dokázali hned 5x zvítězit, remizovali s Durasem (jak jinak?!) a prohráli pouze na půdě lídra soutěže. Veselský šach je dlouhodobě na velmi vysoké úrovni a tento tým disponuje mnoha skvělými hráči. Velkou výhodou veselské rezervy je, že ve většině zápasů nastupovala jen s jedním nebo dvěma náhradníky. Takovou zápasovou morálku může tomuto týmu zbytek soutěže jen tiše závidět! A i v neděli se dá očekávat, že na nás soupeř vyrukuje s tím nejlepším, co má k dispozici. Tento nešvar se už jaksi stal evergreenem našich zápasů. Na Jiskru se prostě chce každý vytáhnout a v tomto lokálním derby se to jaksi čeká automaticky. To tedy znamená, že nás čeká po čertech těžké utkání, z něhož bude (znovu) jakýkoliv bodový zisk roven zázraku. 

Dalšími zápasy 9. kola KP 2 C jsou:

Duras BKV Královo Pole C - Podlužan Prušánky B

Předposlední Duras bude hostit velmi silného soupeře, který se momentálně vyhřívá na třetí příčce. Druhý start stále chybí Filipovi Dvořáčkovi a Veronice Ganzové a vzhledem k tomu, že se utkání odehraje v Brně, nedivil bych se, kdyby obě tyto akvizice na Durasu nastoupily. Podlužan v posledních kolech nasazoval v KP 2 velmi silnou sestavu, nicméně v neděli ho čeká ve 2. lize souboj s přímý záchranářský souboj s dalším adeptem na sestup ze Znojma. A dá se očekávat, že Prušánky budou skládat především sestavu na tento důležitý zápas a jejich utkání v Krajském přeboru půjde pochopitelně na druhou kolej. Šachisté Durasu ovšem nejsou soupeř, kterého si kde kdo jen tak "namaže na chleba". V minulých zápasech ukázali, že si umí vyšlápnout na kohokoliv, a tak je výsledek tohoto měření sil pořádně ve hvězdách. Zápas opravdu může dopadnout jakkoliv a jeho výsledek bude přímo úměrný tomu, s jakou sestavou hosté do Brna dorazí.

ŠK Hustopeče B - Merta Slavkov u Brna

Již jistě poslední tým tabulky z Hustopečí bude hrát už pouze o čest. Soupeřem mu ovšem bude nepříjemný Slavkov. Výhodou pro domácí je, že Slavkov pojede k nim, protože sestava Merty bývá pravidelně "venku" slabší. Jedním dechem ale musíme dodat, že ani sestava hustopečské rezervy nebývá bůhví jaká. A to ani v domácích zápasech. Pro mě osobně je opravdu velká záhada, proč v Hustopečích dokáže tak neskutečně šlapat A-tým, který v KP 1 ještě neztratil ani bod a kráčí neochvějně vstříc 2. lize a béčko o soutěž níž tak neuvěřitelně trpí. Přitom soupisku mají domácí výbornou, jen ta docházka... Například první tři hráči zatím nastoupili jen dvakrát, dvakrát a třikrát. A to pochopitelně nemůže stačit. Hlavní otázkou tedy bude, zda alespoň na poslední kolo vyrazí domácí rytíři v plné zbroji, anebo jim znovu bude chybět těžká jízda. A díky nejisté odpovědi na tuto otázku je těžké odhadovat i výsledek tohoto zápasu, přestože papírovým favoritem budou bezesporu hosté.

MKS Vyškov B - Univerzita Brno C

Také ve Vyškově teď řeší především záchranu 2. ligy, přesto je s podivem, jak vedle toho dokáže fungovat jejich B-tým! Ten je plný mladých, nadějných šachistů, kteří už v několika zápasech rozmetali papírové předpoklady na prach a svojí výbornou výkonností si právem vybojovali skvělé postavení v tabulce (momentálně 4. příčku!). V neděli přivítají na domácí půdě nevyzpytatelného soupeře, tedy brněnskou Univezritu. Ta rovněž momentálně spíše řeší záchranu svého béčka v KP 1, přesto i v KP 2 nastupuje pravidelně ve velmi silné sestavě. Velkou výhodou Univerzity jsou její produktivní náhradníci. To je vždy obrovská výhoda, když hráči na zadních deskách uhrávají body a nedostávají své spoluhráče na předu pod zbytečný tlak. Domácí Vyškov ten si s nějakou základní sestavou zrovna hlavu nedělá a jeho sestava je v každém zápase rovněž plná náhradníků. Ovšem ti jsou také neuvěřitelně produktivní, což z tohoto měření sil činí velmi zajímavý duel! Oba soupeři jsou tabulkovými sousedy a dělí je pouhé dva body. Také tady si vůbec nedovolím tipovat výsledek zápasu, očekávám ale těsný souboj.

Volný los bude v posledním kole vybírat vedoucí Lokomotiva D a bude tak na dálku sledovat, zda ji z trůnu sesadí Veselí nad Moravou B. Čekají nás zajímavé souboje a je škoda, že nám už soutěž zase končí.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář