Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 1. kola soutěže KP II C

Krajský přebor 2. třídy (dle pana Kalendovského tzv. pralesní liga) má za sebou první kolo, v němž demonstrovaly svoji sílu brněnské týmy, které se této soutěže účastní. Ty se také seřadily na prvních čtyřech příčkách tabulky:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Duras BVK "C"   1 1 0 0 3 8.0 8
2 Jezdci Jundrov "C"   1 1 0 0 3 6.5 5
3 ŠK Bystrc Oilers   1 1 0 0 3 6.0 5
4 ŠK Lokomotiva Brno "D"   1 1 0 0 3 4.5 4
5 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   1 1 0 0 3 4.5 3
6 KVASACO Vacenovice   1 0 0 1 0 3.5 3
7 ŠO Jiskra Strážnice   1 0 0 1 0 3.5 2
8 VSK Univerzita Brno "B"   1 0 0 1 0 2.0 1
9 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   1 0 0 1 0 1.5 0
10 Klub šachistů TJ Bučovice   1 0 0 1 0 0.0 0
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Jediný účastník z Brna, který v 1. kole prohrál, byla Univerzita B, ta ale narazila na hlavního favorita soutěže - bystrcké Olejáře, takže se není čemu divit, že vyšla naprázdno. Strážnická Jiskra měla v 1. kole rovněž velmi silného soupeře, kterému těsně podlehla, o tom ale níže.

1. kolo:

Sokol Kyjov - Jiskra Strážnice 4,5 : 3,5

Přiznám se, že jsem odjížděl do Kyjova bez jakékoliv naděje na bodový zisk. Nota bene, když jsem věděl, že domácí nastoupí ve velmi silné sestavě. Té jsme nemohli konkurovat silou, nýbrž odhodláním. Naši borci se však svému osudu vzepřeli a předvedli velmi bojovné partie. No, nakonec jsme přeci jenom tahali za kratší konec, ačkoliv byl kratší jen o ten pověstný kousíček. Těsnou výhru vystřelil domácím Jaroslav Hejda, který zvládl vypjatou koncovku nejdéle hrané partie. Ani na druhý pokus jsme tak v krajském přeboru nedokázali obrat Kyjov o body a reparát nás čeká za tři týdny, kdy přivítáme doma tradičně nepříjemné Vacenovice.

Klub šachistů TJ Bučovice - Duras BVK Královo Pole C 0 : 8

Tak to je asi největší překvapení 1. kola. Bučovice v minulé sezoně uměly favority potrápit, tentokrát jim ovšem nevyšlo vůbec nic. Proti favorizovanému soupeři postrádali první dva borce soupisky a bylo to znát. Hosté sice přivezli hned tři náhradníky, ti ovšem zahráli nad očekávání dobře a Duras tak ušetřil šachistům z Bučovic potupného kanára. A zbytku soutěže poslal jasný vzkaz, že se s ním bude muset v tomto ročníku počítat!

Kvasaco Vacenovice - Lokomotiva Brno D 3,5 : 4,5

Také hráči Vacenovic nastoupili nekompletní (chyběla jednička a trojka soupisky, tedy duo Kladňák - Londin). Lokálka odpověděla stejnou mincí a rovněž nasadila dva náhradníky. A právě ti zaznamenali jediné dvě porážky. Proti nim se však hned čtyři Brňáci vytasili výhrami, takže nakonec houževnaté Kvasaco udolali těsným rozdílem půl bodu. Z tohoto zápasu je k přečtení tradiční fotoreportáž na blogu Petra Krolopa - viz ODKAZ

Bystrc Oilers - VSK Univerzita Brno B 6 : 2

O tom, že Olejáři budou silní, o tom není pochyb. Navíc nechali odpočívat pouze jednoho hráče základní sestavy a vyrukovali tak doma na Univerzitu s nabušeným týmem (na osmé šachovnici Gustav Nikodém - ELO 2004...). Univerzita už dle tradice nastoupila vzorně v základní sestavě, ale bylo jí to málo platné. Bystrc je opravdu někde jinde, než zbytek soutěže a v pohodě si dokráčela pro premiérové tři body. Hosté dokázali vzdorovat pouze na třech šachovnicích, ale jedna výhra a dvě remízy jim stačily pouze na vysokou porážku 2:6. Olejáři tak nakročili pravou nohou k návratu do KP 1, uvidíme, zda jim krok vydrží. Není duvod tomu nevěřit.

Agrotec Hustopeče B - Jezdci Jundrov C 1,5 : 6,5

Další demonstrace brněnské síly na úkor týmu "z venkova" (jak nazval mimo brněnské celky Petr Krolop). Jundrovští dorazili do nedalekých Hustopečí s jedním náhradníkem, tím je však Bronislav Chmelíček, tedy hráč, který ještě loni hrával v základní sestavě. Domácí se museli obejít bez své jedničky (a ještě dalšího hráče ze základu) a nebyl jim nic platný ani silný náhraník Karel Kočí (ELO 1890). Jezdci svého soupeře prostě přejeli a navázali na výborné výkony z minulé sezony.

Všechny moje tipy mi tak vyšly, ačkoliv se přiznám, že jsem čekal poněkud těsnější výsledky. Soutěž bude letos opravdu těžká, o tom není pochyb. Případné udržení tak bude mít ještě větší váhu, než loni.

ZDE je odkaz na shrnutí kola na stránkách Jihomoravského šachového svazu.

Autor: Pavel Solařík

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář