Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 3. kolo KP II C - Čeká nás zkouška ohněm v Bystrci

Sotva doslavíme svátek boje za svobodu a demokracii, abychom druhý den zase usedli k šachovnicím. V neděli se totiž hraje 3. kolo krajského přeboru 2. třídy, skupiny C, v rámci něhož Jiskra Strážnice zajíždí na půdu největšího favorita soutěže - bystrckých Olejářů.

Tento zápas bych možná přirovnal k tomu, když v ve fotbale v rámci poháru přijede na vesnici Sparta. Možná jsem to dost přehnal, ale tak nějak to v neděli bude. Zatímco je Bystrc šachovou baštou čítající mnoho silných šachistů, tak se utká s našim týmem, který v posledních letech čelí odlivu kvalitních hráčů a letos se potýká s jejich nedostatkem. Olejáři v minulém ročníku sestoupili k KP 1 a v prvních dvou kolech v KP 2 naznačili, že to myslí s návratem do vyšší soutěže vážně. V jejich rámci totiž odehráli dvě brněnské derby a v obou případech slavili vysokou výhru. Nejdříve porazili doma béčko Univerzity (6:2), poté ještě víc přesvědčivým způsobem vyloupili Lokálku (7:1). Usadili se na čele tabulky a zdá se, že by tam mohli (nebo spíše měli) vydržet až do posledních kol. Jejich soupiska je doslova nabitá silnými hráči a dokonce jejich náhradníci by v ostatních týmech KP dvojky hráli v základu. My tedy budeme mít v neděli možnost ochutnat úroveň KP 1. Tuto soutěž hrál strážnický tým naposled v sezoně 2007/2008 - tehdy bojovala v této soutěži Strážnice pod Věží. My sice nejedeme do Bystrce s poraženeckou náladou, ale fakt, že na poslední šachovnici budeme výrazně oslabeni, nám určitě kuráž nepřidá. I tak si ale pojedeme zahrát dobré šachy a pokusit se to domácím přece jen trochu znepříjemnit.

Dalšími zápasy 3. kola KP 2 C jsou:

Kvasaco Vacenovice - Duras BVK Královo Pole C

Vacenovice zažily smolný vstup do soutěže a o své první body budou bojovat s mladými talenty z Durasu. Ten v prvním kole vyraboval Bučovice a ve druhém těsně padl se silným Kyjovem. Jeho soupiska je plná mladých hráčů, jejichž ELO je značně podhodnocené a vůbec nekoresponduje s jejich výkonností. Vacenovice mají také silnou soupisku, otazník však bude viset nad Martinem Londinem a právě jeho jmenovcem Kladňákem - který je paradoxně kmenovým hráčem Durasu a ve Vacenovicích je pouze na hostování. Nejsem obeznámen s tím, zda Martin může proti Durasu nastoupit, ale věřím, že může. Vacenovicím bych přál, aby už konečně dosáhly na své první body v krajském přeboru, budou to mít ovšem znovu velmi těžké. Nedivil bych se ani tomu, kdyby zápas skončil remízou.

Sokol Kyjov - Agrotec Hustopeče B

Hustopeče ve druhém kole ukázaly, že nebudou za takového outsidera, za jakého jsem je pasoval po prvním zápase. V každém zápase nasadily jen jednoho náhradníka (v 1. kole nakonec dva, to ale kvůli náhlé zdravotní indispozici Ivana Markoviče - jedničky týmu). Po nevydařeném představení proti Jundrovu si minule Hustopeče smlsly na Bučovicích. Tentokrát je ovšem bude čekat úplně jiný kalibr - tedy rozjetý Kyjov. Ten má celou škálu silných hráčů a bude znovu velmi silný. I přes vzestupnou tendenci formy Hustopečí tak vidím jako jasného favorita domácí a dovolím si tvrdit, že všechny body zůstanou na Sokolovně.

Klub šachistů Bučovice - Jezdci Jundrov C

Tady je to už na první pohled jasné. Bučovice, které doposud získaly pouhého půl bodu z šestnácti možných (mluvím o odehraných partiích) přivítají jundrovské Jezdce, kteří z šestnácti možných bodů uhráli jedenáct. S bilancí dvou výher jsou jedním z tria stoprocentních týmů a svoji formu pojedou předvést na hotel Arkáda. Na obranu Bučovic musím ale říct, že v obou kolech postrádaly první dva hráče svojí soupisky, což je opravdu citelné oslabení. I s nimi si však myslím, že budou jen těžko vzdorovat nájezdům jundrovských Jezdců a tipuju hostující jízdu, že poveze z nedalekých Bučovic všechny body.

VSK Univerzita Brno B - Lokomotiva Brno D

Jediné brněnské derby tohoto kola, což je dost vzácný úkaz vzhledem k faktu, že je v soutěži letos hned pět brněnských týmů! Univerzita do obou zápasů nastoupila v základní sestavě a dá se očekávat, že tomu bude stejně i tuto neděli. Naopak Lokálka má v prvním kole nasadila dva a ve druhém dokonce tři náhradníky. I přesto už na rozdíl od svého soupeře dokázala jednou vyhrát, a tak je v tabulce nad Univerzitou. Ta ovšem už bude chtít konečně rovněž bodovat. Dle mého názoru by se měl tento zápas lámat na zadních deskách, kde bude mít zřejmě domácí Uni převahu. Také proto si myslím, že by měla brát první tři body v tomto ročníku. Pokud bych se měl zamyslet nad šancemi Lokomotiy, tak si myslím, že i remíza by pro ni tentokrát byla úspěch.

Autor: Pavel Solařík.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vacenovice - Duras C 4-4

(Lubomír Řičica, 18. 11. 2018 15:46)

Londin - Barák 0-1
Zavadil - Neduchal 1/2
Krolop - Strnad 0-1
Fojt - Šebesta 1-0
Řičica - Palovský 0-1
Lůč - Horňák 1/2
hosté dojeli v šesti, takže dvě partie jsme vyhráli kontumačně
kdyby dojeli v osmi, asi bychom neměli ani ten bod