Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 1. kolo KP II C - Zajíždíme na horkou půdu do Kyjova

Rok se s rokem sešel, podzim si podal ruku s babím létem, vzduchem zavoněly trnky, hrozny, jablka a hrušky, pod nohama při procházce křupou ořechy a krajina se začíná zabarvovat do pestrých barev. Kraťasy vystřídal oděv ne už tolik skromný a ve sklepech vinařů už nabývají konkrétních obrysů první litry nového vína. Sluníčko sice ještě hřeje, ale chladná rána a večery a především pak brzká tma už hlásí milovníkům černo-bílých polí pohotovost k návratu za šachovnice. K návratu k soutěžním partiím v soutěžích družstev.

Strážnická Jiskra se letos představí pouze v krajském přeboru, do něhož bude mít ovšem po čertech těžký vstup. V neděli - 14. 10. 2018 náš totiž čeká (dle mého názoru) jeden z hlavních favoritů a nejsilnějších týmů soutěže - Sokol Kyjov. 

Když jsme s Romanem Matulou během jednoho z našich tradičně dlouhých telefonátů probírali los soutěže a soupisky družstev, musel jsem se jadrně zasmát jeho větě, že to vidí letos s Kyjovem na umístění do pátého místa. Srovnání soupisky Kyjova a Strážnice totiž připomíná srovnání Davida a Goliáše. Ano - naše soupiska vypadá opticky silná, ale nezapomínejme, že do každého zápasu můžou zasáhnout pouze tři písmenkoví hráči, přičemž Ivan Kubiš (jenž je vlastně našim hráčem) už jedno toto místo zabírá díky tomu, že je C - cizinec. Oproti tomu mají kyjovští na své soupisce převahu vlastních hráčů, kteří jsou neskutečně silní. Asi bych ztrácel čas, kdybych se měl rozepisovat nad výkony borců, jako jsou Zubalík, Racek, Matula, Šmíd, Čechal, Hejda či Doxanský. To jsou ikony šachu nejen u nás na okrese, ale i v celém Jihomoravském kraji. Do toho ještě Kyjov v posledních letech navázal úspěšnou spolupráci s nedalekým Hodonínem, kterému se díky postupu do KP1 nekryjí zápasy s naší soutěží a týmy si vzájemně můžou pomáhat. Na soupisce Kyjova tak figuruje trio Hodoňáků: Misorin, Pešák a Taptič, což jsou další silné a vítané posily. V neděli nás tedy čeká po čertech těžká práce a popravdě naše vyhlídky na úspěch nejsou nijak valné. To říkám proto, že většina našich silných hostů nemůže k zápasu nastoupit. Takže to bude hlavně na nás - kmenových hráčích, abychom v Kyjově uhráli alespoň pokud možno důstojný výsledek. Jak ale řekl Roman do telefonu - ať už to tady dopadne jakkoliv, jsou to "domácí body" a hlavní budou zápasy proti Brňákům. Tak tedy uvidíme, s jakou v neděli z Kyjova pojedeme, hlavně ať zvítězí to hlavní - ŠACHY!!!

Dalšími zápasy 1. kola KP 2 C jsou:

Kvasaco Vacenovice - Lokomotiva Brno D

Nováček soutěže přivítá jejího tradičního účastníka. Ten ovšem oproti posledním sezonám značně oslabil. Nejočividnější změnou je odchod pana Jana Kalendovského (budeme ho nadále potkávat, ale v barvách Bystrce), který byl dlouhá léta oporou Lokomotivy. Ta byla v loňském ročníku štikou soutěže, ale ve druhé polovině jí došel dech. Uvidíme, jak se její hráči dokážou vypořádat s oslabením soupisky. Už v 1. kole to pro ně bude docela zajímavý test, protože Vacenovice budou minimálně na prvních šesti deskách dost silné. Ne jejich soupisce mě zaujaly (krom tradičních jmen) především dva hosté. A to Michal Skalka z Veselí a Petr Krolop. To jsou dva silní a všemi mastmi mazaní šachisté, kteří budou Kvasacu určitě velkými oporami. V tomto zápase bych se spíše přiklonil k těsné výhře domácích, ačkoliv nikdy není radno podcenit brněnský šach!

Bystrc Oilers - Univerzita Brno B

Brněnský souboj, který bude hodně zajímavý. Soupiska Bystrce dává jasně najevo, že se tento tým chce pokusit o co nejrychlejší návrat do vyšší soutěže. Univerzita sice nedisponuje tolika silnými náhradníky, v minulém ročníku ovšem předvedla velmi zajímavou vlastnost, tedy téměř s železnou pravidelností nastupovat v základní sestavě. A tu má i letos dost silnou. Abych jí s těmi náhradníky nekřivdil, tak i mezi nimi se dají najít zvučná jména (Dufek, Zerdaloglu, Fuchs či Vaculíková), ovšem tentokrát bude Univerzita čelit daleko větší palebné síle. Uvidíme, jak pevné budou její hradby a zda dokážou odolat nájezdům těžkých vah. Já bych se spíše přiklonil k výhře olejářů.

Agrotec Hustopeče B - Jezdci Jundrov C

Tady bude k vidění souboj dvou týmů, které mají na konci základní sestavy ELOvě slabší hráče, ale mezi náhradníky ukrývají adekvátní náhradu. Při pohledu na soupisky se jeví jako mírný favorit hostující Jezdci, a to nejen díky jménům a číslům, ale rovněž díky větším zkušenostem hráčů. Šachisté Hustopečí se vrací zpět do krajského přeboru a určitě se budou chtít především udržet. Těžko hodnotit jejich vyhlídky teď - na začátku soutěže, ale pár let zpátky nepatřili zrovna za obávaného soupeře. To však může být jinak. Jundrovští naopak už loni ukázali svou sílu a dle mého názoru pojedou z Hustopečí spokojení.

Klub šachistů Bučovice - Duras BVK C

Hráči Bučovic v minulém ročníku ukázali, že si umí vyšlápnout i na leckterého favorita (zrovna my o tom víme své), proto není radno je dopředu odsuzovat, či nějak podceňovat. Pravdou je, že jejich soupiska nevzbuzuje zrovna respekt, ale oni už v minulosti ukázali (především pak Martin Štrublík), že ELO je pouhé číslo a důležitý je výkon na šachovnici. Duras bez jediného hosta (a pouze s jedním volným hráčem) dokazuje, že má širokou hráčskou základnu a že především jeho mladí šachisté umí nepříjemně kousat. Do očí pak bije především posun Michala Zavadila až na pátou šachovnici, na níž popravdě tento silný hráč bude těžko hledat adekvátního soupeře. Také zde vidím za favorita hosty z Brna a také zde si dovolím tvrdit, že budou při zpáteční cestě spokojenější.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář