Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 7. kola OP 1

Okresní přebor 1. třídy má za sebou základní část, která rozdělila týmy do dvou skupin. První čtyři si zahrají o postup (PLAY-OFF) a spodní kvarteto čeká boj o záchranu (PLAY-OUT):

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. Vacenovice 5 1 1 16 29.5 19
2. Veselí­ C 5 0 2 15 32.0 26
3. Kyjov B 4 2 1 14 29.5 22
4. Hodoní­n B 4 1 2 13 25.0 15
5. Prušánky C 3 1 3 10 26.0 18
6. Ratíškovice 1 2 4 5 20.5 17
7. Strážnice B 1 1 5 4 17.0 10
8. Ježov 0 2 5 2 16.5 10

Největším překvapením bezesporu je postavení jednoho z největších (ovšem papírových) favoritů na vítězství soutěže - Podlužanu Prušánky C, které se nakonec do PLAY-OFF neprobojovaly. Jinak se dá říct, že se týmy v tabulce seřadily víceméně dle očekávání.

7. kolo:

Podlužan Prušánky C - Jiskra Strážnice B 3 : 4

Šachisté Prušánek měli vše ve svých rukou. Stačilo porazit naše béčko, které do té doby získalo jediný bod za remízu s Ježovem, a Podlužan by na poslední chvíli proklouzl do PLAY-OFF na úkor Hodonína. Jenže v prušánecké klubovně se odehrálo něco, co zná například hokejová historie pod názvem "Miracle on ice" - tedy zázrak na ledě. Zatímco v hokeji to v roce 1980 v Lake Placid odskákalo favorizované SSSR, včera zase nezvládly roli jasného favorita Prušánky, a to na čtyřiašedesáti polích. Přitom náš tým přijel k zápasu značně oslabený a menší zázrak se odehrál už v pátek, kdy se mi s vypětím všech sil nakonec podařilo sehnat sedm hráčů. Těchto sedm statečných se nakonec vzepřelo svému osudu a výsledkem je skalp velmi silného soupeře. Hlavní příčinou bylo selhání domácích předáků. Zatímco se remíza na první šachovnici čekala, tak dalšího jeden a půl bodu na druhé a třetí desce bylo už jednoznačně nad plán. Skvělou partii předvedl především Kuba Šuráň (2), který oplatil Radku Dryšlovi rok starou porážku. Výborně zahrál také Ondra Jurásek (3), který měl silného Petra Krolopa na lopatkách, nakonec však dovolil svému soupeři vyklouznout z matové smyčky a zachránit alespoň remízu. Jedinou prohranou partii tak za hosty zapsal Jirka Kořínek, který doslova naběhl gambitovému specialistovi - Fanovi Schottlovi - do Englundova gambitu. Nakonec však dokázal ztrátu dvou pěšců zredukovat na jediného, ovšem za rozhodnutého stavu nebylo nutné v partii pokračovat. Také František Vodica prohrával o pěšce, ale dokázal partii zremizovat. Moc pěkně zahrál Zdeněk Svoboda, který odmítl po konzultaci s Vojtou Šafaříkem nabízenou remízu, aby si pro celý bod došel razantním útokem po královském křídle. Suma sumárum naši borci včera zahráli opravdu skvěle a získali první výhru v sezoně. Souboj s Prušánkami si ještě zopakujeme v PLAY-OUT, ten už ale nebude mít zdaleka takový náboj, jako včerejší utkání, především tedy pro hráče Podlužanu. Ještě jednou uvádím ODKAZ na fotoreportáž z tohoto zápasu na blogu Petra Krolopa.

ŠK Hodonín B - ŠK 1923 Sokol Kyjov B 2 : 5
Kyjov dorazil do Hodonína ve značně posílené sestavě s jasným cílem - odvézt tři body. Zabránit mu v tom měla základní sestava domácích. Ta ovšem nezískala ani jedno vítězství, naopak domácí kapitulovali na třetí, čtvrté a šesté šachovnici, a tak si hosté odvezli nejen přesvědčivou výhru, ale také jistotu PLAY-OFF. V táboře domácích po utkání jistě zavládlo zklamání, protože určitě nepočítali s tím, že by si Prušánky neporadili s béčkem Jiskry. Nakonec však i Hodoňáci půjdou do PLAY-OFF. Tam je ovšem čekají tři těžké zápasy, jelikož v základní části dokázal Hodonín uhrát se svými soupeři v PLAY-OFF pouze jeden bod za remízu ve Vacenovicích. Takže i tento souboj (Kyjova s Hodonínem) uvidíme ještě jednou.

Veselí nad Moravou C - Ježov 5,5 : 1,5

Vcelku očekávaný výsledek podtržený faktem, že hosté přivezli proti domácí základní sestavě hned dva náhradníky. Jediný, komu se z Ježova podařilo narušit veselskou nadvládu na šachovnicích, byl Vladimír Kořínek, který porazil mladého Ondru Horňáka. Také remíza Petra Netopila s Frantou Vašíčkem je určitě úspěchem pro hostujícího hráče. Veselané, kteří jako jediní narušili v 7. kole nadvládu hostujících týmů, tak potvrdili svůj vzestup formy a skončili v tabulce o pouhý bod za Vacenovicemi. A mohli by být černým koněm PLAY-OFF. ZDE uvádím odkaz na reportáž na webu Veselí.

Ratíškovice - Kvasaco Vacenovice 1 : 6

Také tentokrát nenastoupily Vacenovice zdaleka kompletní, přesto si se svým soupeřem, který nasadil pouze jednoho náhradníka za Rudolfa Richtera, bez problémů poradily. Domácí dokázali uhrát pouze dvě remízy a museli se sklonit před svým silnějším soupeřem. Kvasaco si touto výhrou zajistilo první příčku po základní části a těsně odrazilo útok dvojice Veselí C, Kyjov B. V Ratíškovicích i přes prohru zatím můžou být se sezonou spokojeni, protože už teď nasbírali víc bodů, než se před jejím startem čekalo. Ale kdoví, jak to s ratíškovickým šachem bude v budoucnu...

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář