Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 4. kola soutěže OP 1

Základní část soutěže OP 1 dosáhla své poloviny a ani čtyři zápasy nestačily našemu béčku k tomu, aby získalo nějaký zápasový bod. A proto zůstává naše rezerva přikovaná ke dnu tabulky:

Poř. Družstvo V R P Body Skóre Partie
1. Vacenovice 3 1 0 10 18.0 11
2. Veselí C 3 0 1 9 18.5 16
3. Kyjov B 2 1 1 7 16.5 13
4. Prušánky C 2 1 1 7 15.0 11
5. Hodonín B 2 1 1 7 14.0 8
6. Ratíškovice 1 1 2 4 14.0 13
7. Ježov 0 1 3 1 9.5 6
8. Strážnice B 0 0 4 0 6.5 4

Tu vede zaslouženě tým Vacenovic, který letos konečně začal pravidelně nasazovat své silné hráče. Na druhou příčku se dobrými výkony prokousalo céčko Veselí, následované dvěma papírovými favority soutěže.

4. kolo:

Jiskra Strážnice B - Ratíškovice 1 : 6

Když se v sobotu večer omluvil Ondřej Jurásek, začal jsem větřit problémy. Ale pořád jsem věřil, že v tomto zápase konečně zabodujeme. Jenomže toliko k mým předpokladům, praxe byla úplně jiná. Naši hráči totiž prohrávali jednu partii za druhou a postupně dokráčeli až k potupnému debaklu. Po třetím kole jsem si říkal, že těžké soupeře máme za sebou a další těžký protivník nás čeká až v posledním kole (Prušánky C), ale nečekal jsem, že budou nad naše síly i Ratíškovice - jeden z outsiderů soutěže. Nevím, kde hledat příčiny (slovy klasika: "Nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu"...) tak vysoké prohry s týmem, který nehraje bůhvíjaké šachy. Možná právě v tom, co jsem už naznačil v reportáži. Náš tým totiž vůbec netrénuje. Ještě loni se na tréninku pokaždé sešli tři, čtyři hráči a krom analýzy partií se hrály šachy. Dnes už do klubovny nechodí nikdo (až na Jirku Fantu, který už ale nahlas uvažuje o tom, že tam chodit přestane). A bez pravidelného tréninku může hráč jen těžko najít zápasovou jistotu. Jestliže jsem měl pro předchozí porážky pochopení, protože soupeři opravdu byli nad naše síly, tak včerejší prohra mě hodně mrzí, protože vím, že soupeř byl hratelný. Určitě není potřeba z této porážky dělat nějakou katastrofu, ale je to pro nás každopádně zdvižený ukazováček. V dalším kole čeká další papírově hratelný soupeř - Ježov, ale já už se raději držím při zemi.

ŠK 1923 Sokol Kyjov B - Podlužan Prušánky C 3,5 : 3,5

Velmi bojovné utkání se spoustou náhradníků na obou stranách. Jedinou remízu zapsaly těžké váhy na první desce, všechny ostatní partie pak skončily resultativním výsledkem. Zatímco domácí měli díky svým zkušeným borcům převahu na těch předních (3:0), tak na těch zadních zase dominovali hostující zkušení hráči, kteří si poradili s domácím dravým mládím (rovněž 3:0). Právě partie na páté, šesté a sedmé šachovnici skončily jako první a hosté se tak bleskurychle ujali vedení 0:3. Domácí však jejich náskok postupně stáhli. Rozhodující partie zápasu (poslední hraná) se pak odehrála na druhé šachovnici, na níž se utkali výkonnostně vyrovnaní soupeři, tedy Radek Dryšl s Romanem Matulou:

img_20171210_131109.jpg
Roman Matula (vlevo) zachraňuje svému týmu alespoň zápasovou remízu (foto zaslal Vladimír Jurutka).

Roman nakonec dokázal zkušeného Radka přetlačit a nakonec zapsal pěknou a cennou výhru:

Dryšl R. - Matula 0:1

A z tohoto zápasu ještě jedna partie, a to z 1. šachovnice:

Zubalík - Mlénský 0,5 : 0,5

ŠK Hodonín B - ŠK Veselí nad Moravou C 2 : 5

Oba týmy braly tento souboj prestižně a na obou stranách tak chyběl ze základní sestavy pouze jeden hráč. Ta hostující však byla přece jenom poněkud silnější a zkušenější než ta, kterou poslali do boje Hodoňáci, a tak se zápasové skóre postupně vyšplhalo až k vysoké výhře Veselanů. Jediný Ivan Kučera dokázal za Hodonín zapsat celý bod, což v součtu s půl bodem ze čtvrté a páté šachovnice bylo ovšem málo. Hodonín tak poprvé v sezoně okusil hořkost porážky, Veselané naopak od prohry v prvním kole potřetí v řadě vítězí a spravili si náladu před dvěma těžkými zápasy s Kyjovem a Vacenovicemi.

Kvasaco Vacenovice - Ježov 4 : 3

Domácí znovu pouze s jedním náhradníkem hájili první příčku tabulky proti papírovému outsiderovi. Ten však nakonec kladl větší odpor, než se čekalo a i bez dvou hráčů základní sestavy vybojoval v Hospodě U Letochů koukatelný výsledek. Ježov tak zůstal půl bodu od velkého překvapení, což určitě musí mrzet. Největší překvapení (alespoň pro mě) se zrodilo na druhé šachovnici, kde si připsal Lukáš Nesvadba cennou remízu s Jirkou Neduchalem, který má o téměř 400 bodů vyšší ELO. Ani tento počin hostujícího šachisty však jeho týmu na zápasové body nestačil a utkání tak nakonec dopadlo tak, jak mělo. Domácí tak uhájili první příčku, ovšem hned v dalším kole je čeká favorit z Prušánek a následuje souboj se silným Veselím...

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nová partie

(Pavel Solařík, 12. 12. 2017 11:56)

Nově vložena partie Zubalík - Mlénský ze zápasu Kyjov B - Prušánky C.

těžký boj

(Lubomír Řičica, 11. 12. 2017 16:10)

No, myslel jsem si, že výsledek utkání bude jednoznačnější v náš prospěch, ale nakonec můžeme být rádi, že jsme vůbec vyhráli. V mé partii jsem jak hloupé trdlo prošel kolem zisku pěšce a nevzal jsem si ho, poněvadž jsem nechtěl, aby soupeř měl dvojici střelců, pak zase dvakrát mohl získat soupeř jasnou výhodu, leč podobně jako já si zřejmě vybíral oddechový čas a tak partie skončila spravedlivou remízou.