Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 3. kola soutěže KP II C

V KP dvojce je odehraná třetina zápasů, po níž zůstala trojice neporažených týmů (z toho dokonce stoprocentní Veselí na špici tabulky), ve spodní polovině tabulky je hned pět tříbodových mančaftů, včetně toho našeho:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Moravou B   3 3 0 0 9 17.0 11
2 ŠK Lokomotiva Brno E   3 2 1 0 7 15.0 12
3 ŠK Duras BVK Královo Pole C   3 2 1 0 7 15.0 11
4 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   3 2 0 1 6 13.5 8
5 TJ Tatran Poštorná   3 1 0 2 3 11.0 8
6 VSK Univerzita Brno B   3 1 0 2 3 10.0 8
7 Jezdci Jundrov C   3 1 0 2 3 10.0 6
8 Jiskra Strážnice   3 1 0 2 3 10.0 6
9 Klub šachistů TJ Bučovice   3 1 0 2 3 10.0 6
10 Galerie Závodný Mikulov   3 0 0 3 0 8.5 5
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Jediným celkem, který ještě nezískal ani bod, je zatím nováček z Mikulova. Pojďme se krátce podívat na jednotlivé zápasy:

3. kolo:

ŠK Duras BVK Královo Pole C - Jiskra Strážnice A 5,5 : 2,5

Do Brna jsme měli poprvé v sezoně vyrazit v základní sestavě, ale vše se změnilo ve středu, kdy mi Radek Dryšl z Prušánek oznámil, že nám znovu nemůže uvolnit Jaroslava Vrtala. No a vzhledem k faktu, že se nikdo z náhradníků dvakrát netlačil na uvolněnou osmou šachovnici, jsem byl nakonec rád, že byl Martin Benovič ochotný s námi do Brna odjet. I tak jsem ve skrytu duše doufal, že bychom mohli domácího favorita obrat o nějaký ten zápasový bodík. Jenže už začátek utkání ukázal, že po černém pátku v obchodech (Black Friady), přichází strážnická šachová černá neděle (Black Sunday). Právě Martin Benovič bleskově prohrál se svým mladým soupeřem na osmé desce a když kapituloval i Kuba Šuráň (5), bylo jasné, že bude ohromně těžké otočit kormidlem a nasměrovat naši loď na kurz k bodům. I přes pěknou výhru Fildy Dvořáčka (3) jsme to nedokázali, neboť jsme na čtyřce a šestce prošli kolem výhry (na šestce spíše výhru odmítli) a na prvních dvou deskách naše největší opory svorně padly. Z Brna jsme tak tentokráte odjeli s prázdnou a já osobně jsem rád, že nás už v dalším průběhu sezony další cesta do tohoto města nečeká. V příštím kolem pojede totiž právě k nám Univerzita B a i tento zápas bude pro nás po čertech těžký.

ŠK 1923 Sokol Kyjov - ŠK Veselí nad Moravou B 3,5 : 4,5

Oba týmy se na tento šlágr vyzbrojili velmi silnou sestavou. Domácím chyběl ze základu pouze Jirka Neduchal, hostům dokonce nedorazila jednička - Petr Bílek - a dále Luboš Vičar. I tak je to nemuselo mrzet. V utkání, kde hned sedm partií skončilo remízou, se lámal chléb na třetí desce, na níž poprvé v sezoně nastoupila domácí posila z Hodonína - Vladimír Misorin, který však tentokrát nestačil na protřelého a velmi zkušeného Františka Křížka. Ten svému soupeři chytil dámu a rychle zařídil svému týmu vedení, které mu vydrželo až do konce. Už předtím skončily partie na sedmé a osmé šachovnici. Dle slov Romana Matuly byla pozice Ladi Šmída (7) uzavřená a nešlo prorazit. Na osmé odrazil Jan Čechal útok Honzy Píštěka a v rovné věžovce se soupeři dohodli na remíze. Ani další remízy se nerodily zrovna poklidně. Na první šachovnici vedl Miroslav Zubalík o pěšce, ale nedokázal tuto výhodu přetavit v celý bod. Martin Kladňák (2) naopak o pěšce prohrával, ale v pozici s mnoho figurami na šachovnici se tato nevýhoda také neprojevila, viz. diagram:

kladnak_2017-11-19.jpg

Petr Trávníček (4) měl volného pěšce navíc (tři proti dvěma pěšcům), ale jeho mladý soupeř poslední dohrávanou partii rovněž udržel v remízových vodách, viz diagram:

skalka_michal-travnicek_kpiic_2017-11-19.jpg

Naopak Michal Racek byl v partii se Zdeňkem Uřičářem o pěšce kratší, ale ani jeho zkušený soupeř nedokázal tuto výhodu prosadit k výhře:

racek-uricar_2017-11-19.jpg

Velmi dlouhou a těžkou partii pak sehrál Roman Matula (6) s Vladimírem Janásem. Roman se snažil prorazit na královském křídle, ale jeho zkušený soupeř všechny hrozby odrazil. V koncovce dvou věží a jedné dámy na každé straně pak Vladimír Janás získal centrálního pěšce a ihned po jeho zisku nabídl domácímu borci remízu, kterou Roman musel přijmout. Jeho soupeř se mu posléze svěřil, že závěr partie dohrával na pokraji sil, proto ta nabídka remízy. Tato partie je ostatně zde: 

Janás - Matula:

Tým Veselí tak veze z kyjovské sokolovny všechny body a osamostatnil se na prvním místě tabulky. Veselany bude velmi těžké odsud sesadit, ačkoliv je hned v dalším kole čeká další těžká zkouška v podobě domácího zápasu s Durasem C.

Závěrem ještě dvě fotografie ze zápasu Kyjov - Veselí B:

foto.jpg
Pohled od 2. šachovnice.

foto1.jpg
Pohled na domácí borce a hlavně na stojícího Romana Matulu.

A závěrem ještě ODKAZ na reportáž na webu Veselí.

VSK Univerzita Brno B - TJ Tatran Poštorná 3 : 5

Jakoby chtěli poštorenští šachisté rozmetat moje předzápasové prognózy a vzepřít se papírovým předpokladům a do Brna přivezli velmi silnou sestavu. Domácí sice udeřili jako první a dostali se do vedení 2-0, nicméně zkušení šachisté od řeky Dyje nakonec pěti výhrami skóre zápasu otočili a odvezli cenné tři body. V tomto utkání se jako v jediném zápase třetího kola neurodila ani jedna remíza. To jen svědčí o jeho bojovnosti. Hostující bojovníci slaví zisk prvních tří bodů a vzkázali zbytku soutěže, že se s nimi bude muset počítat. Naopak Univerzita je na tom podobně jako my - po výhře v prvním kole prohrála podruhé v řadě a v příštím zápase ji čeká právě souboj s našim týmem. ZDE uvádím odkaz na reportáž na webu Univerzity.

Jezdci Jundrov C - Klub šachistů TJ Bučovice 4,5 : 3,5

Domácí favorit nasadil dva náhradníky, hosté přijeli se třemi. Utkání mělo dle papírových předpokladů skončit jasnou výhrou Jezdců, ti nakonec sice opravdu brali všechny body, pořádně se na ně ale nadřeli. Po remízách na prvních třech šachovnicích se zápasový chléb lámal naspodu. Od páté šachovnice níže si pak vůbec hráči nelámali hlavu tím, že má jejich soupeř vyšší ELO a ve všech těchto partiích vyhráli papíroví outsideři. To samé se dá říct i o dění na první šachovnici, kde udržel na uzdě hostující Martin Štrublík (ELO 1405) domácího lídra Jakuba Bednáře (ELO 2168)!! Bučovice tak ukázaly, že tento rok určitě nebudou žádným "fackovacím panákem" a že si na ně bude muset dát každý soupeř pozor. Ostatně on to už po prvním kole prorokoval Zdeněk Uřičář z Veselí a šachisté Bučovic jeho slova jen potvrzují.

Galerie Závodný Mikulov - ŠK Lokomotiva Brno E 2,5 : 5,5

Domácí se na favorita zrovna dvakrát nevytáhli se svojí sestavou, zato hostům chyběla pouze jejich jednička. A právě na první šachovnici se odehrál nejzajímavější výsledek, když domácí Jiří Dostál (ELO 1416), který je na soupisce Mikulova psaný až jako trojka, porazil Pavla Žáka (ELO 2036)!! To byl ale pohříchu jediný výkyv jinak spolehlivého soukolí hostující Lokomotivy. Ta už domácím další výhru nepovolila a krom tří remíz zasadila šachistům Mikulova ještě čtyři tvrdé direkty. Ti tak zůstávají i po třetím kole bez bodu a v příštím utkání se budou pokoušet o premiérový bodový zisk v nedaleké Poštorné. Lokálka se naopak dobrými výkony prodrala už na druhou příčku tabulky, což je (alespoň pro mě) velké překvapení. ZDE uvádím odkaz na velmi povedenou reportáž (nebo chcete-li poznámky) pana Kalendovského k zápasu Lokomotivy v Mikulově.

Závěrem uvádím ODKAZ na shrnutí tohoto kola očima jejího vedoucího.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář