Jdi na obsah Jdi na menu
 


9. kolo KP II C : Jiskra Strážnice A - ŠK Veselí nad Moravou B 5 : 3

 

Sestava na Veselí byla víceméně známa dlouho dopředu. Jediná komplikace nastala u Kuby Šuráně, který nejdřív hrát nechtěl, protože ho bolelo operované koleno. V pátek večer se ale rozhodl, že to zkusí, a tak jsme byli de facto v základní sestavě. Z tábora soupeře jsem měl zprávy, že by měli chybět dva až tři hráči ze základu, což nám dávalo slušné šance. Po příjezdu hostů bylo jasné, že opravdu vezou hned tři náhradníky, když chyběli Petr Bílek, Josef Navrátil a Michal Skalka. Utkání začalo v přátelské atmosféře a hned po pár minutách se podepisovala první remíza na páté šachovnici. Chvíli na to za mnou přišel Jirka Fanta (7) s tím, že se necítí dobře a že taky nabídne remízu, proti čemuž jsem nic nenamítal, protože mi už před zápasem hlásil, že se celý týden potýká s nachlazením. Třetí remíza se zrodila na čtvrtém prkně v partii dvou kamarádů - Luboše a Vojty. Také já (8) jsem měl nabídnutou remízu a pomyslel si, že jestli to tak půjde dál, tak to skončí 4:4 při osmi remízách a bude si každý myslet, že jsme byli s Veselanama domluvení. Po těchto třech rychlých remízách se chvíli bojovalo. Já jsem od partie často odbíhal a přiznám se, že víc než své pozici jsem se věnoval analýze prohry Vladimíra Janáse z minulého kola. Proto jsem nakonec sám přišel s nabídkou smíru, jelikož se mi moje pozice moc nelíbila a nechtělo se mi jít do zápletek na dámském křídle. Další remíza pak přišla na trojce, když ji nejdřív Marián odmítl, aby ji za několik tahů nabídl a Zdeněk souhlasil. Posledním nerozhodným výsledkem pak byla partie na šesté desce. Kuba mohl černými získat pěšce, ale nedopočítal složitou kombinaci do konce (respektive neviděl zdrcující tah Dg3 po případném braní bílého na e7). Otázka ovšem je, zda by nakonec dokázal výhodu jednoho pěcha realizovat v zisk celého bodu.. Dohrávaly se partie na první a druhé šachovnici a v obou případech to vypadalo pro nás dobře. Oba naši hráči měli totiž o pěšce navíc a dobrou hrou tuto výhodu dokázali využít. Jako první zvítězil Jaroslav Vrtal (1), který posunul skóre utkání na 4:3 pro nás. Ivan (2) dostal signál, že může i remizovat, ale výbornou hrou tuto variantu odmítl a dokázal nebezpečného Františka Křížka porazit. Náš tým tak dokázal to, co v prvních osmi kolech nikdo jiný - obrat suveréna letošního ročníku o první body. Veselanům to ovšem pranic nevadilo, protože ti už si v minulém kole zajistili postup do KP 1, ke kterému jim gratulujeme. Náš tým se umístil na vynikající 4. příčce, což by před sezonou nikdo nečekal. Krajský přebor jsme udrželi i pro příští rok a díky umístění v první polovině tabulky bychom měli v příštím ročníku sehrát víc utkání na domácí půdě.

p2250372.jpg
Jiskra Strážnice A: zleva Solařík (Solaříka juniora nepočítám), Šruáň, Horák, Fanta, Šafařík, Hrubša, Kubiš, Vrtal.

A zde několik fotografií ze samotného zápasu:

p2250332.jpg
Partie na první šachovnici před svým začátkem. Jak Jaroslav Vrtal, tak Honza Skalka jsou ještě v přátelské rozpravě, na šachovnici si ovšem nic nedarovali.

p2250347.jpg
Na druhé desce svedli tuhý boj František Křížek (vpravo) a Ivan Kubiš.

p2250334.jpg
Věčný šprýmař - Marián Hrubša (vlevo) před zahájením partie se Zdeňkem Uřičářem.

p2250335.jpg
Sympatický kapitán hostujícího týmu - Luboš Vičar (vlevo) před  kamarádským soubojem s Vojtou Šafaříkem.

p2250338.jpg
Souboj Jaroslava Horáka s Vladimírem Janásem měl dnes jepičí trvání.

p2250339.jpg
Kuba Šuráň se v posledních dvou kolech rozehrál, dnes zakončil sezonu "půlkou" s Radkem Hrabalem (vlevo).

p2250342.jpg
Souboj generací na sedmé šachovnici - Jiří Fanta (vpravo) vs. Jan Píštěk.

p2250354.jpg
A zde mě zvěčnil Zdeněk Uřičář při partii s Ondrou Horňákem (vpravo). Ta se mi příliš nepovedla, ostatně jako posledních několik kol.

p2250364.jpg
Ještě jeden pohled na dění na první šachovnici, tady už přesně hrající Jaroslav Vrtal kráčí k zisku celého bodu.

PARTIOVÉ UKÁZKY:

1. Vrtal - Skalka J. 1:0

2. Křížek - Kubiš 0:1

3. Hrubša - Uřičář 0,5 : 0,5

4. Vičar - Šafařík 0,5 : 0,5

5. Horák - Janás 0,5 : 0,5

6. Hrabal - Šuráň 0,5 : 0,5

7. Fanta - Píštěk 0,5 : 0,5

8. Horňák O - Solařík 0,5 : 0,5

Ostatní výsledky 9. kola KP II C:

Lokomotiva Brno E - ŠK 1923 Sokol Kyjov 3 : 5

VSK Univerzita Brno B - Klub šachistů TJ Bučovice 3 : 5

TJ Tatran Poštorná - Jezdci Jundrov C 3 : 5

Galerie Závodný Mikulov - ŠK Duras BVK Královo Pole C 2,5 : 5,5

Ještě uvádím ODKAZ na shrnutí kola z pera vedoucího soutěže. Já se těmto zápasům budu věnovat v pondělních ozvěnách kola.

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Gratulace

(Josef Doxanský, 25. 2. 2018 16:14)

Blahopřeji jedinému vítězi nad Veselím B. Gratulace ovšem patří oběma týmům, protože jistě splnila svůj cíl a snad i překročila.

Re: Gratulace

(Pavel Solařík, 25. 2. 2018 19:23)

Děkujeme! My také gratulujeme Kyjovu k pěkné druhé příčce! Jen škoda, že Poštorná nezvládla zápas s Jundrovem, mohly se na prvních třech příčkách umístit týmy z okresu Hodonín!