Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. kolo OP 1 : Kvasaco Vacenovice - Jiskra Strážnice B 5,5 : 1,5

Kvasaco Vacenovice   Jiskra Strážnice B
Londin Martin 1935 1 - 0 1788 Šuráň Jakub (V)
Neduchal Jiří 1818 ½ - ½ 1726 Fanta Jiří (V)
Šebesta Josef 1801 1 - 0 1423 Jurásek Ondřej
Lacina Josef 1430 ½ - ½ 1396 Bína Zdeněk
Řičica Lubomír 1608 ½ - ½ 1550 Bartošek Miroslav (H)
Nykl Radomír 1710 1 - 0 1453 Kořínek Jiří
Londin Lukáš Vojtěch 1464 1 - 0 1456 Vodica František
  :

Skládání sestavy šlo tentokrát jako po másle. Omluvil se pouze Jaroslav Nožička a Zdeněk Svoboda se nechal už před několika lety slyšet, že ve vacenovské hospodě U Letochů kvůli hluku už nikdy hrát nebude. Dokonce měl i Pavel Bartošek zájem nastoupit, do hry ho ale nepustilo pravidlo o písmenkových hráčích. Jediná komplikace přišla v pátek večer, kdy jsem objevil smsku od Martina Benoviče, který se nečekaně omluvil. A tak bylo jasné, že buďto přemluvím pana Vodicu, anebo pojedeme do Vacenovic v šesti hráčích. Nakonec se pan Vodica k celé věci postavil jako chlap a nenechal mě ve štichu (za to mu tímto na dálku děkuji!). K semotnému zápasu mi napsal Ondra Jurásek tento komentář:

Do vacenovské Hospody U Letochů jsme dorazili před devátou hodinou v plném počtu a odhodlaní. Zmrazil nás trochu pohled na sestavu domácích, kteří byli po šestou šachovnici v základní sestavě. Na sedmé pak nastoupil mladý Lukáš Londin, který měl zatím 100% zápasovou bilanci. Po vyplnění zápisu kapitán domácích - Jirka Neduchal - zahájil zápas.

Jako první skončila partie na 3. šachovnici, kde se Ondřej Jurásek dopustil nepřesnosti a zkušený Josef Šebesta obětí figury a následným drtivým útokem na černého krále zapsal celý bod. Zanedlouho kapituloval i František Vodica, když jeho mladý soupeř získal pěšce a tuto výhodu uplatnil v koncovce. Takže zápasový stav byl 2:0 pro domácí. Pro naše barvy se tedy zápas moc dobře nevyvíjel. Poté se nějakou dobu tvrdě bojovalo. Na 1. šachovnici odmítl Jakub Šuráň remízu a snažil se v zajímavých zápletkách pokořit Martina Londina. Na 2. šachovnici sváděl Jiří Fanta zákopovou válku s domácím kapitánem Jiřím Neduchalem. Na čtvrté získal Zdeněk Bína pěšce a nadějný útok na černého krále Josefa Laciny. Na 5. šachovnici Miroslav Bartošek sváděl tuhý boj v komplikované pozici s postoupeným volným pěšcem proti Lubomíru Řičicovi. Na šesté přišel Jiří Kořínek s Radomírem Nyklem v koncovce o pěšce a snažil se odolat tlaku černého. Poté přijal nabídku smíru Jiří Fanta, aby po ztrátě figury kapituloval i Jiří Kořínek. A remíza se podepsala i na 5. šachovnici. Z toho vyplynulo, že domácí měli jistotu zápasové výhry. Svoji výhodu pak vypustil i Zdeněk Bína a zaknihoval další remízu. Nakonec pak nešťastně ztratil dobře rozehranou partii Kuba Šuráň. Tyto partie skončily až po mém odjezdu. Takže béčko Jiskry stále čeká na první body v této sezoně. 

A já připojuji pár partiových ukázek. Ostatní partie buďto nejsem sto rozluštit (špatná kvalita fotografie anebo chyby v zápise), anebo je vůbec nemám.

Londin - Šuráň 1:0

Fanta - Neduchal 1/2:1/2

Šebesta - Jurásek 1:0

Řičica - Bartošek M. 1/2:1/2

Ostatní výsledky 3. kola OP 1:

Prušánky C - Hodonín B 3 : 4

Ježov - Kyjov B 0,5 : 6,5

Veselí nad Moravou C - Ratíškovice 5,5 : 1,5

Blíže k těmto zápasům tradičně v ozvěnách kola.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kombinace do učebnic

(Vladimír Jurutka, 28. 11. 2017 7:12)

Závěrečná kombinace pana šebesty by se vyjímala v každé učebnici šachu. Oběť jezdce na d7 si dovoluji nominovat na tah kola.

Re: Kombinace do učebnic

(Pavel Solařík, 28. 11. 2017 8:06)

Ano, to byl ze strany pana Šebesty moc pěkný úder. A také tah Martina Londina Sxe6 byl pěkný, ačkoliv měl Kuba tuto oběť přijmout..

Re: Re: Kombinace do učebnic

(Martin Londin, 28. 11. 2017 17:55)

Jak píše pan Jurutka - kombinace pana Šebesty by byla ozdobou každé učebnice šachu. Krásné odlákání!! Na rozdíl ode mě, kdy jsem měl vyloženě štěstí a otřesně rozehranou partii jsem tak nakonec ještě vyhrál. Je ale fakt, že Kuba hrál moc dobře, některými tahy mě hodně překvapil a nebýt jeho chyby, asi bych pracně bojoval o remízu.