Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 6. kola soutěže KP II C

První kolo OP dvojky v roce 2019 přineslo jedno velké "poprvé", když vedoucí Jezdci z Jundrova poprvé v této sezoně ztratili body. Zasloužila se o to strážnická Jiskra, která z horké jundrovské půdy odvezla bod za remízu 4:4. Na čelo tabulky se znovu dotáhli také bystrčtí Olejáři, kteří porazili beznadějně poslední Bučovice, viz tabulka:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Jezdci Jundrov "C"   6 5 1 0 16 32.0 25
2 ŠO Jiskra Strážnice   6 4 1 1 13 28.5 21
3 ŠK Bystrc Oilers   6 4 0 2 12 31.5 23
4 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   6 4 0 2 12 26.5 18
5 ŠK Duras BVK "C"   6 3 2 1 11 28.5 22
6 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   6 2 1 3 7 23.5 15
7 KVASACO Vacenovice   6 2 1 3 7 23.5 14
8 VSK Univerzita Brno "B"   6 1 2 3 5 21.5 14
9 ŠK Lokomotiva Brno "D"   6 1 0 5 3 15.0 11
10 Klub šachistů TJ Bučovice   6 0 0 6 0 9.5 4
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

6. kolo:

Jezdci Jundrov C - Jiskra Strážnice 4 : 4

Domácím sice chybělo silné duo ze základní sestavy (Šípek, Hošková), nicméně se vytasili dvěma silnými náhradníky, tedy dvojicí Chmelíček, Hladký. Například Bronislav Chmelíček je mezi náhradníky jen proto, že rekonstruuje byt a nevěděl před sezonou, jak na tom časově bude, Tadeáš Hladký je zase desetiletý talent, jehož výkonnost roste každým dnem a v prvních třech partiích získal plný počet bodů! Na začátku utkání nám sice po hrubkách soupeře spadly do klína dva body, ostatní pozice však naznačovaly, že to ještě bude tuhý boj. Především na prvních dvou deskách byl Jundrov enormně silný a také výše zmíněné poslední dvě šachovnice měly domácím přinést body. Nakonec se to vyplnilo téměř na sto procent, jen Ondra Jurásek na osmičce dokázal udržet mladičkého soupeře na uzdě a v poslední dohrávané partii přijal nabízenou remízu podle hesla lepší vrabec v hrsti, nežli holub na střeše. Za zmínku stojí další skvělý výkon Kuby Šuráně, který má po šesti odehraných partiích neuvěřitelných 5,5 bodu (92 % úspěšnost)!! Jiskra tak ani se čtvrtým brněnským soupeřem v řadě neprohrála a v příštím kole zakončíme brněnskou misi domácím utkáním s Durasem - tedy dalším těžkým soupeřem. Předsezónní cíl - záchranu soutěže - jsme už splnili a všechno ostatní už bude vlastně jaksi nad plán.

Sokol Kyjov - Kvasaco Vacenovice 5,5 : 2,5

Domácí byli vysokými favority a o svém vítězství rozhodli na zadních deskách, kde měli ELOvou převahu. Pravda největší překvapení se zrodilo na osmé šachovnici, kde dokázal mladý Lukáš Londin udržet na uzdě nebezpečného Jaroslava Hejdu, také výhra Filipa Taptiče nad zkušeným Josefem Šebestou je (alespoň pro mě) překvapivá. Oba týmy nasadily pouze jediného náhradníka, když domácím chyběl Roman Matula a hostům zase Petr Krolop. Jediný celý bod pro hosty zaznamenal tradičně silný Martin Kladňák, který si připsal cenný skalp Vladimíra Misorina. Kyjov potvrdil roli favorita, přesně jak jsem čekal.

Duras BVK Královo Pole C - Lokomotiva Brno D 4,5 : 3,5

Také tady mělo jít stran domácích o jasnou záležitost, ovšem hostující Lokálka se nečekaně vzepřela a její šachisté po heroickém výkonu málem dosáhly na překvapivý bodový zisk! Jako zlomovou vidím partii na šesté šachovnici, kde zkušený Jiří Vachek nestačil na mladého Ondřeje Koukala. Domácí totiž bodovali zásadně napředu, hosté se naopak mohli opřít o své zadáky. Bojovný zápas, v němž se zrodil jediný nerozhodný výsledek, tak nakonec skončil těsnou výhrou domácího Durasu, který tak přece jen zuby-nehty potvrdil papírové předpoklady.

Agrotec Hustopeče B - VSK Univerzita Brno B 4 : 4

Když jsem viděl výsledky, problesklo mi hlavou, že je škoda, že se nedá na zápasy v KP dvojce sázet! Protože jsem trefil všechny, včetně této ošemetné remízy. Ze souboje dvou rezervních týmů nevzešel vítěz a Hustopeče si tak s Univerzitou body rozdělili. Hostům už po dvou nedostaveních se k partii nemůže pomoci Jan Uhmann, krom něj už chyběl jenom Ctibor Pelikán. Zato domácí nasadili silně kombinovanou sestavu, v níž figurovali hned čtyři náhradníci. A právě nazadu získali šachisté Univerzity důležité dva body (o výhře spolehlivého a svojí výkonností KP dvojku převyšujícího Josefa Hladíka nemusím snad ani mluvit). Domácím citelně scházel Luboš Kuchynka, který nenastoupil poprvé v sezoně. I tak všechny své výhry posbírali na horních deskách díky triu Markovič, Kunc, Kočí. Neznám podrobnosti o průběhu zápasu, ale zdá se, že utkání skončilo spravedlivou remízou. Pár slov k tomuto zápasu píše v reportáži kapitán Univerzity, viz ODKAZ

Klub šachistů Bučovice - Bystrc Oilers 1,5 : 6,5

Beznadějně poslední domácí Bučovice přivítaly soupeře pokoušejícího se o návrat do vyšší soutěže. Trumfy byly jednoznačně v rukou hostů, nota bene, když se domácím nedostavil k partii Tomáš Novotný... Jen heroický výkon tria Švestka, Netopil, Gorčák, kteří dokázali odremizovat silnější soupeře, uchránil domácí od pověstného kanára. Dál je asi škoda každého slova, díky panu Kalendovskému si můžeme přehrát všechny (odehrané) partie z tohoto zápasu:

1. Švestka - Řehůřek 0,5 : 0,5

2. Přibyl - Netopil 0,5 : 0,5

3. Matula - Kalod 0 : 1

4. Kalendovský - Gorčák 0,5 : 0,5

5. Pokorný - Nykodém KONTUMACE 0 : 1

6. Hrdina - Petřvalský 1 : 0

7. Jeřábek - Menčík 0 : 1

8. Kubíček - Marcol 1 : 0 

Panu Kalendovskému moc děkuji za zaslání opisů partií!!

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář