Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 4. kola soutěže KP II C

Rok 2018 nám vstoupil do adventního období, čímž se už o slovo hlásí nejen svátky vánoční, ale rovněž konec roku. Šachisté však mají ještě napilno. Na první neděli adventu se konaly boje v KP 2 a naše družstvo si dokázalo poradit s houževnatým a nevyzpytatelným soupeřem z Brna, konkrétně Univerzitou B. Díky tomuto vítězství jsme se posunuli na skvělou druhou příčku za suverénní Jezdce Jundrov C. Na chvostu tabulky zůstávají stále Bučovice, které znovu nezískaly žádné body. Pojďme se tedy podívat, jaké zápasy přineslo 4. kolo KP 2 C. Nejdříve však pohled na tabulku:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Jezdci Jundrov "C"   4 4 0 0 12 23.0 18
2 ŠO Jiskra Strážnice   4 3 0 1 9 19.0 13
3 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   4 3 0 1 9 18.0 12
4 ŠK Duras BVK "C"   4 2 1 1 7 20.0 15
5 ŠK Bystrc Oilers   4 2 0 2 6 20.0 14
6 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   4 2 0 2 6 16.5 10
7 KVASACO Vacenovice   4 1 1 2 4 15.5 9
8 VSK Univerzita Brno "B"   4 1 0 3 3 13.5 8
9 ŠK Lokomotiva Brno "D"   4 1 0 3 3 9.0 6
10 Klub šachistů TJ Bučovice   4 0 0 4 0 5.5 3
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

4. kolo:

Jiskra Strážnice - VSK Univerzita Brno B 6 : 2

Měl to být souboj dvou základních sestav, ovšem hosté poprvé v sezoně nasadili někoho ze svých náhradníků. Při absenci dvou hráčů základní sestavy padla volba na duo Zerdaloglu - Absolín. Tito hráči jsou však náhradníky pouze na papíře, protože ještě v minulém ročníku patřili do základní sestavy svého družstva. Když už mluvíme o minulé sezoně, tak v ní jsme měli zápas s Univerzitou výborně rozehraný, ale díky tomu, že dva z nás (konkrétně já a Michal Bačík) prošli ve své partii kolem jednoduché výhry, jsme nakonec brali jenom jeden bod za remízu 4:4. Tentokrát to bylo trochu jinak. Na posledních dvou deskách nám totiž teklo docela solidně do bot. Bohužel jsem v tom měl prsty znovu já. Tentokrát jsem se stejným soupeřem stál nevalně a až díky jeho hrubce partii vyhrál. Také Ondra Jurásek (8) se pořádně zapotil, ale výsledek stál za to - byl z toho totiž celý bod! Gera Pribila (1) si spravil chuť po nepovedené partii ze zápasu proti Vacenovicím a tentokrát jako první zavěsil. Velkou pochvalu ovšem zaslouží Kuba Šuráň (5), který klidně mohl přijmout nabízenou remízu a odjet na rodinnou oslavu, on však chtěl partii vyhrát a také díky své precizní hře ji nakonec vyhrál. Z Kuby se stala naše velká opora a já jsem rád, že ho máme v týmu! Pochvalu však zaslouží celý tým! Je radost dělat kapitána takovým borcům! V tabulce jsme na krásné druhé příčce, což je umístění nad očekávání. Těžké zápasy ještě přijdou, náš tým však ukázal zatím velkou sílu a myslím si, že jsme schopní porazit kohokoliv. Do pětizápasového maratonu s brněnskými soupeři jsme vstoupili dvěma výhrami a v příštím kole budeme obhajovat roli favorita na Lokálce. Tak snad nebudeme jako Jánošík, který bohatým bral a chudým dával!

Klub šachistů Bučovice - Sokol Kyjov 2,5 : 5,5

Domácí hráči své favorizované soupeře přívětivě přivítali v salonku hotelu Arkáda a první runda objednávek šla dokonce na jejich účet! Bučovice poprvé v sezoně nasadily první dva hráče své soupisky a nejen to, na Kyjov se vytasily se základní sestavou. Hostům chybělo duo Racek - Taptič, které nahradila dvojice Doxanský - Doležal. Dle slov Romana Matuly skončila jako první partie na první šachovnici, kde výborně připravený Vladimír Misorin rychle odremizoval domácí eso - Petra Kunčara. Poté už hosté zavěsili, když svého soupeře v rychlém sledu přinutili kapitulovat právě Roman Matula a Vladimír Šmíd, který dokonce matil. Potom sice domácí poprvé (a naposled) v zápase slavili výhru, když svoji partii pokazil zkušený kyjovský harcovník Jan Čechal a před matovými hrozbami musel vzdát. Poté podepsal remízu v lepší pozici Petr Doležal a jeho spoluhráči mu rychle ukázali, jak mohl snadno vyhrát. Další bod pro Kyjov přidal precizně hrající Josef Doxanský, který v koncovce ukázal svému soupeři výhodu lepší lehké figury. Jako předposlední pak dohrál Roman Pešák, který skvělou hrou dokázal udržet na uzdě domácí štiku - Martina Štrublíka. Poslední se tak dohrávala třetí šachovnice, na níž dokázal ELOvě slabší Jiří Švestka udržet na uzdě Miru Zubalíka a zapsal tak cennou remízu s tímto silným soupeřem. To už však mohlo těšit maximálně jeho, protože domácí šachisté favorizovanému Kyjovu vysoko podlehli. Roman Matula dává znovu k dobru svoji partii:

Agrotec Hustopeče B - Kvasaco Vacenovice 3 : 5

Tak se to Vacenovicím podařilo! Před zápasem podceňovaný tým odcestoval do Hustopečí s touhou dosáhnout první výhry v KP 2. Hosté přivezli sedm hráčů základní sestavy, doma nechali pouze Petra Krolopa, kterému se v této sezoně zatím nedaří. Jako náhradník cestoval do Hustopečí mladík Lukáš Londin, ovšem stejně jako v minulém kole, ani tentokrát si nezahrál. Znovu mu totiž nedorazil soupeř. To je pro mě velké překvapení, protože Hustopeče doposud nastupovaly ve velmi silné sestavě. Také tentokrát chyběl ze "základu" pouze Stanislav Jurák, toho však nikdo z devíti hráčů pod čarou nenahradil. Pochopil bych, kdyby Hustopeče hrály venku a nedorazil jim někdo na sraz při odjezdu. Ale nastoupit bez jednoho hráče v domácím utkání, to už je na pováženou. Kvasaco tak dostalo nečekaný dárek. Ovšem už v minulém kole hrálo proti oslabenému soupeři (Duras přijel v šesti lidech) a na výhru to nestačilo. Tentokrát už hráči však Vacenovice zvítězili. A to především zásluhou výborného výkonu své jedničky - Martina Kladňáka (nepočítám-li kontumační výhru na osmé šachovnici). Ten už v zápase s námi ukázal, že se stále zlepšuje a tentokrát si připsal další cenný skalp v podobě Ivana Markoviče. A tuto partii díky panu Řičicovi přináším:

Do Vacenovic míří naše gratulace a já doufám, že to nebyl ze strany Kvasaca pouhý výkřik do tmy!

Jezdci Jundrov C - Lokomotiva Brno D 6,5 : 1,5

Také v tomto utkání byli domácí favority a tuto roli dokázali jednoznačně potvrdit. Jundrov sice nasadil dva náhradníky, ti mu ale už tradičně hrají velmi dobře! To zadáci Lokomotivy zatím svému týmu příliš bodů neuhráli a stejně tomu bylo i v Jundrově. Jediný, kdo dokázal za Lokomotivu zavěsit, byl Ivan Di Liberti, který si poradil s ELOvě silnějším soupeřem. Stejný počin se podařil také hostujícímu Karlu Martiškovi, který dokázal odremizovat silného Kyryla Slepova, jehož ELO je o celých 325 bodů vyšší! K této dvojici se však už žádný další hostující šachista nepřipojil a Lokomotiva už sbírala na ostatních šachovnicích samé vajíčka. Rozdíl ve skóre tak byl nakonec velmi propastný a Jundrov zůstává jediným týmem, který doposud neztratil ani jeden bod. Už v příštím kolem však Jezdce čeká první pořádná zkouška v podobě výjezdu do Kyjova. Tak uvidíme.

Duras BVK Královo Pole C - Bystrc Oilers 4,5 : 3,5

Třaskavý souboj dvou brněnských týmů sliboval vyrovnaný průběh. Hosté byli sice mírnými favority, to by ale nesměli do Králova Pole přivézt pouhé torzo základní sestavy. Domácí sice také nebyli kompletní (nasadili dva náhradníky), ovšem nakonec se přece radovali z nečekané a cenné výhry. Olejáři ztratili už druhý zápas v řadě nejtěsnějším možným rozdílem a jejich postupové plány dostávají povážlivou trhlinu. Duras už minule ve Vacenovicích dokázal, že je silným týmem a nyní to pouze potvrdil. Dál už je škoda slov, raději přejděme k sedmi partiím z tohoto zápasu, které mi zaslal milý pan Kalendovský. Tímto mu na dálku ještě jednou děkuju!

Barák (Duras) - Gajdoš (Bystrc) 1/2 : 1/2

Přibyl (Bystrc) - Glozar (Duras) 1/2 : 1/2

Nezval (Duras) - Diviš (Bystrc) 1/2 : 1/2

Kalendovský (Bystrc) - Tajovský (Duras) 1/2 : 1/2

Zavadil (Duras) - Haupt (Bystrc) 1 : 0

Ivanov (Duras) - Kubíček (Bystrc) 0 : 1

Řehůřek (Bystrc) - Koukal (Duras) 1/2 : 1/2

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář