Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 3. kola soutěže KP II C

Třetí kolo KP 2 C se neslo ve znamení klopýtnutí dvou favoritů. O největší překvapení se zřejmě postaral náš tým, který dokázal oloupit o všechny body ještě loňského účastníka KP 1 z Bystrce, neméně velké překvapení se však zrodilo také v Kyjově, kde brali všechny body šachisté Hustopečí. Jediný tým, který si stále drží stoprocentní bilanci, jsou Jezdci Jundrov C, viz tabulka:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 Jezdci Jundrov "C"   3 3 0 0 9 16.5 12
2 ŠK Bystrc Oilers   3 2 0 1 6 16.5 13
3 ŠK Agrotec Hustopeče "B"   3 2 0 1 6 13.5 10
4 ŠO Jiskra Strážnice   3 2 0 1 6 13.0 8
5 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   3 2 0 1 6 12.5 8
6 ŠK Duras BVK "C"   3 1 1 1 4 15.5 13
7 VSK Univerzita Brno "B"   3 1 0 2 3 11.5 7
8 ŠK Lokomotiva Brno "D"   3 1 0 2 3 7.5 5
9 KVASACO Vacenovice   3 0 1 2 1 10.5 7
10 Klub šachistů TJ Bučovice   3 0 0 3 0 3.0 2
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

3. kolo:

Bystrc Oilers - Jiskra Strážnice 3,5 : 4,5

Toto utkání má krom naší radosti také smutný podtext. Jak informuje web Bystrce, tak k zápasu byl původně nominován také Stanislav Staněk, tomu se však nešlo dovolat a jeho místo v sestavě tak zaujal Petr Alexandr. Jak se později ukázalo (viz ODKAZ), tak pan Staněk byl nalezen mrtvý na ubytovně, což je velmi smutná zpráva. S ním v sestavě by byli Olejáři daleko silnější, neboť pan Staněk v tomto ročníku v obou partiích neomylně zavěsil. Tu nejdůležitější (tedy životní) partii však už bohužel dohrál, nechť je mu zem lehká! K průběhu samotného utkání toho bylo v reportáži myslím řečeno dost, snad už jen přináším ještě jednou ODKAZ na krátké shrnutí očima domácího kapitána. Tato nečekaná výhra nás posunula na velmi pěknou průběžnou 4. příčku tabulky a do série pěti zápasů s brněnskými soupeři v řadě jsme tak vstoupili tou správnou nohou. S týmy z Brna je každé utkání velmi těžké a každý bod se cení. Tak snad nebude v tomto případě platit pořekadlo "První vyhrání z kapsy vyhání!!

Sokol Kyjov - Agrotec Hustopeče B 3,5 : 4,5

Hustopeče (stejně jako ve druhém kole) přivezly do Kyjova pouze jednoho náhradníka, když jim chyběl pouze sympaťák Staňa Jurák. Domácí postrádali nejen svoji jedničku (kterou nahradil na poslední desce Libor Machala), znovu jim citelně chyběl především Michal Racek. Jinak Kyjov nastoupil v osvědčené sestavě. Jako první rychle zavěsil Jaroslav Hejda, který znovu potvrdil svoji obrovskou formu. Po něm přidal remis ve vyrovnané pozici Laďa Šmíd. Jako třetí skončila právě partie na osmé desce, kde Karel Kočí obětoval jezdce a Libor Machala stál náhle pod matem. Další nulu pro domácí pak přidal Filip Taptič, který chtěl vyhrát rovnou pozic. V ní obětoval pěšce, ale jeho soupeř po výměně dam dovedl koncovku s pěšcem navíc k výhře. Poté byly k vidění dvě remízy. Tu první zapsal do partiáře Roman Pešák, jenž hrál výborně, ale nakonec nedokázal najít cestu k výhře, tu druhou pak přidal Miroslav Zubalík. Na dostřel k bodům pak vrátil domácí zkušený Jan Čechal, jemuž mladý soupeř s odhaleným králem bláhově nabídl remízu, aby v dalším tahu vzdával před matem. Poslední se pak dohrávala partie Matula - Kuchynka, která tak rozhodla o osudu zápasu. Roman si pustil věž na druhou řadu a ta nakonec rozhodla. Ve chvíli, kdy ztratil figuru, tak přemýšlel, kam uhnout králem a spadl mu praporek. Hosté tak ukázali, že to s udržením soutěže myslí vážně a získali cenný skalp silného soupeře. Pan Jurutka mi zaslal pár fotografií ze zápasu. Děkuju! Roman už tradičně dává k dobru svoji partii.

46443320_293894341462100_7798137493873754112_n.jpg
Pohled na přední desky.

46489439_895309894191687_3988583441707827200_n.jpg
A tady naopak pohled od zadních šachovnic, konkrétně na domácí duo Machala - Hejda.

46503958_650192842041677_6359944965841223680_n.jpg
Poslední hraná partie Matula - Kuchynka.

Matula - Kuchynka 0:1

Kvasaco Vacenovice - Duras BVK Královo Pole C 4 : 4

To byl pro domácí velmi trpký zápas. Hosté totiž dorazili pouze v šesti lidech, a tak dvojice Lukášů (Londin a Macek) neměla s kým hrát, i přesto však Vacenovice na první výhru v krajském přeboru nedosáhly. Důvodem byla možná absence jejich jedničky a dvojky soupisky, možná je rychlé vedení 2:0 ukolébalo. Černý Petr tentokrát zůstal v ruce trojici domácích borců. Martin Londin sehrál dlouhou a náročnou partii se silným Davidem Barákem, kterou nakonec prohrál, Petr Krolop - věrný své tradici - rozpoutal na šachovnici hotové peklo, na jehož konci však zůstal o pěšce kratší a to jeho soupeři stačilo k výhře. Třetí nulu za domácí zapsal Lubomír Řičica, ten ovšem čelil opravdu těžké váze v podobě Ladislava Palovského a tady se nikdo nemůže divit výsledku partie. Krom dvou kontumačních výher pak jako jediný z domácích mířil do černého Josef Šebesta, jehož pěknou partii přináším. Ještě jednou pak přináším ODKAZ na tradiční fotoreportáž z tohoto zápasu na blogu Petra Krolopa, kde je k přehrání i jeho partie. A také na webu Vacenovic je k nalezení reportáž, viz ODKAZ

Fojt - Šebesta 0:1

Klub šachistů Bučovice - Jezdci Jundrov C 2,5 : 5,5

Domácí Bučovice pokračují ve mdlých výkonech. Poprvé v sezoně sice zasáhla do hry jejich jednička (Petr Kunčar), ale znovu chyběl jeho wingman - Martin Štrublík. Ani hosté se sice zrovna nepřetrhli s nasazením základní sestavy (tři náhradníci), ale právě na posledních čtyřech deskách rozhodli o svém vítězství. Šachisté z Bučovic tak mají nad čím přemýšlet, zato jundrovští Jezdci se po právu vyhřívají na výsluní soutěže.

VSK Univerzita Brno B - Lokomotiva Brno D 6 : 2

Toto byl důležitý souboj dvou týmů ze suterénu tabulky, který domácí nakonec zcela ovládli. Trpělivost přináší růže - to platí pro šachisty Univerzity. První dvě brněnské derby totiž prohráli, až do třetice se jim už proti městskému rivalovi zadařilo. Tentokrát hostili oslabenou Lokomotivu D. Potřetí v sezoně Univerzita nastoupila vzorně v základní sestavě, kdežto hosté přivezli dva náhradníky. To ovšem nebyl zřejmě ten rozhodující faktor zápasu. Hráči Univerzity byli tentokrát prostě lepší a svého soupeře doslova převálcovali. Jediný, kdo za hosty pozvedl uvadající prapor, byl Jiří Vachek, jeho výhra byla však pouhým výstřelem do tmy. Lokomotivě tak dochází pomalu dech (spíše pára) a může být ráda za těsnou výhru v prvním kole ve Vacenovicích. Současná Lokálka je pouhým stínem loňské Lokomotivy a střed tabulky pro ni bude zřejmě maximem. Zato Univerzita - náš příští soupeř - ukázala, že ještě neřekla poslední slovo. Za čtrnáct dnů nás čeká těžká práce!

Ještě na závěr uvádím ODKAZ na krátké shrnutí 3. kola KP 2 C očima vedoucího soutěže - Radka Skoumala.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář