Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 5. kolo KP II C - Vyrážíme na brněnskou Lokálku

Třetí adventní neděle bude znovu oděna do černo-bílých šatů. To proto, že se na čtyřiašedesáti černo-bílých polích znovu rozhoří boje v KP dvojce. V rámci jejího pátého kola zajíždí Jiskra Strážnice do Brna, kde se pokusí stéci místní Lokomotivu D.

Lokomotiva pro nás bude už čtvrtým brněnským soupeřem v řadě a náš tým bude poprvé vstupovat do zápasu z pozice jasného favorita. V tomto zápase se totiž utká druhý tým tabulky (tedy ten náš) s druhým týmem od konce. Lokomotiva doposud získala tři body za těsnou výhru ve Vacenovicích, to však bylo už v prvním kole. V současné době náš soupeř drží nelichotivou šňůru tří porážek v řadě. Takže by nás měl čekat papírově slabší soupeř. To však neznamená, že Lokomotivu podceníme! Ani loňská výhra nad tímto soupeřem nebude důvodem k tomu, abychom v neděli jeli do Brna s přehnaně dobrou náladou. Co mě osobně vůbec netěší, je fakt, že se utkání bude odehrávat na Lokálce - tedy ve sklepních prostorách základní školy Staňkova - tedy v nevětrané, přetopené místnosti, v níž se paralelně odehrává hned několik (mnohdy až čtyři) šachových utkání zároveň. Já osobně jsem měl tu čest si zde zahrát ještě v barvách Prušánek a dodnes na tento zápas vzpomínám nerad, ačkoliv jsem zde partii vyhrál a brali jsme s Prušánkami všechny body. Ale zpátky k našemu soupeři. Ten oproti minulé sezoně značně oslabil. Ze soupisky zmizelo jméno loňské jedničky - Adama Dvořáka - a také se na ní už nevyskytuje tradiční opora a osoba pevně spjatá s týmem Lokomotivy - tedy Jan Kalendovský. Ten - jak už je dobře známo - nyní působí v Bystrci. Na té aktuální soupisce sice přibyly nové jména, jako je například nevidomý Alibek Tokabayev, anebo Ivan Di Liberti, tito hráči však nedosahují kvalit výše zmíněných bývalých opor Lokomotivy. A ta se tak krčí na chvostu tabulky. Přitom to byla právě ona, kdo v první polovině minulého ročníku KP 2 naháněl svými výkony soupeřům hrůzu a kdo míchal kartami v nejnižší krajské soutěži. Kdeže loňské sněhy jsou! Když je řeč o sněhu, tak doufejme, že o víkendu nebude hustě chumelit a že dálnice nebude namrzlá (předpověď počasí hlásí prudký pokles teplot pod bod mrazu...), a že se nám podaří do Brna (a také domů) dorazit bez zádrhelů či nehod. Protože právě hráči Lokomotivy by mohly o tom povídat! Jedno z jejich aut totiž loni cestou na zápas u nás bouralo! Doufejme tedy, že se v neděli všechno podaří tak, jak se podařit má a že z Brna dorazíme nejen v pořádku, ale i spokojení!!

Dalšími zápasy 5. kola KP 2 jsou:

Sokol Kyjov - Jezdci Jundrov C

To je bezesporu šlágr pátého kola!! Jundrovští šachisté v prvních čtyřech utkáních předvedli dominantní výkony a doposud neztratili jediný bod! Kyjov pak překvapivě prohrál pouze domácí zápas s Hustopečemi, ale rozhodně disponuje arzenálem na to, aby jundrovskou jízdu rozprášil na prach. Jezdce tedy nyní čeká první pořádná zkouška (a ta druhá přijde hned po novém roce v podobě utkání s námi!) a já jsem hodně zvědavý na to, jak se jim na kyjovské Sokolovně povede. V minulém ročníku se z těsné výhry radovali právě borci Kyjova a také tentokrát jim věřím, že mají na to, aby Jundrovu připravili první bodovou ztrátu v tomto ročníku. Každopádně to určitě bude zajímavý zápas, v němž víc přeju šachistům z Kyjova!

Kvasaco Vacenovice - Klub šachistů Bučovice

Další zástupce našeho okresu v minulém kole nečekaně vyloupil Hustopeče a tedy podruhé v radě dokázal bodovat. A nyní mají Vacenovice ideální možnost zapsat další důležité body do tabulky, neboť k nim přijíždí tým, který má na svém kontě zatím nulu. Bučovice se loni staly postrachem favoritů, ovšem letos jim to zatím vůbec "nelepí". Všechny čtyři zápasy jasně prohrály a z hraných 32 partií získaly pouze 5,5 bodu, což je po čertech málo. To je staví do role jasného outsidera a Kvasaco by tak mělo poskočit tabulkou zase o něco výš. Tento zápas je pro domácí důležitý i z toho pohledu, že se utkají s přímým konkurentem v boji o záchranu. Věřím, že ho vacenovští zvládnou.

Bystr Oilers - Agrotec Hustopeče B

Dvě těsné prohry v řadě znamenaly propad Bystrce tabulkou a nyní mají olejáři ideální příležitost vrátit se zpět na vítěznou vlnu a navázat znovu kontakt s čelem tabulky. Ale v šachu nemusí být všechno černo-bílé! Agrotec už v Kyjově ukázal, že umí obrátit papírové předpoklady naruby a že umí dorazit ve velmi silné sestavě. Toto tvrzení sice trochu degraduje minulé kolo, v němž Hustopeče nasadily proti Vacenovicím pouze sedm hráčů, do Bystrce si však určitě nelajznou přijet nekompletní. To by byla šachová sebevražda. Domácí budou již natrvalo oslabeni o Stanislava Staňka, který smutně odešel do šachového nebe, i tak budou ovšem favority zápasu. Dle mého názoru to bude znovu těsné utkání, ale tentokrát se šťastnějším koncem pro Oilers.

VSK Univerzita Brno B - DURAS BVK Královo Pole C

Jediné brněnské derby pátého kola, což je vzhledem k počtu brněnských týmů v soutěži překvapivé. Domácí Univerzita by nutně potřebovala přidat další body ke třem dosavadním, ovšem bude čelit velmi silnému týmu plnému mladých dravců. Duras už v tomto ročníku ukázal svoji sílu, když například dokázal pouze v šesti remizovat ve Vacenovicích, anebo porazit silnou Bystrc. Jediný, kdo ho dokázal těsně udolat, byl silný Kyjov. A tak čeká hráče Univerzity znovu těžká práce a dovolím si tvrdit, že jakýkoliv bod z tohoto utkání bude mít pro hráče Uni cenu zlata.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář