Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 2. kolo KP II C - Čeká nás regionální derby s Vacenovicemi

Dušičkový víkend, se ponese ve znamení pokračujících bojů v KP 2. Strážnická Jiskra se představí na domácí půdě, když přivítá nedalekého rivala - Kvasaco Vacenovice.

Vacenovice jsou poměrně mladým týmem, ne však zrovna kvůli věku jeho hráčů, ale kvůli založení v roce 2011. Nicméně za sedm let své existence si hráči Kvasaca vydobyli pověst silného a nepříjemného protivníka. V minulém ročníku OP1 dokázali šachisté Vacenovic tuto soutěž ovládnout a k překvapení mnoha lidí se odhodlali k postupu do vyšší soutěže. Na soupisku krom domácích borců přibyly tři nové jména, a to dvojice Michal Skalka - Ondřej Horňák, která přišla na hostování z Veselí nad Moravou a hlavně zkušený Petr Krolop - bývalý hráč Hodonína, v současnosti působící v Podlužanu Prušánky. Krom těchto hostů pak Kvasaco sází na své hráče a i mezi nimi je dost zvučných jmen (Kladňák, Londin, Šebesta, Neduchal, Nykl). Jiskra má s týmem Vacenovic historicky velmi špatnou bilanci a svého soupeře jsme poprvé dokázali porazit až v postupové sezoně 2016/2017. Oba soupeři vstoupili do sezony těsnou porážkou. Zatímco Kvasaco nestačilo těsně doma na Lokomotivu D, tak Jiskra odjela těsně poražená z kyjovské Sokolovny. V neděli tak budou oba týmy hrát o své první body. 

Pokud bych se měl zamyslet nad ambicemi našeho mančaftu, tak se mi chce na jednu stranu říct, že před souboji s brněnskými kluby by to chtělo urvat tři body, ale zároveň jsem si vědomý síly našeho soupeře a naší dlouhodobě špatné bilance s Kvasacem. Dost mě mrzí, že v neděli nebudu z rodinných důvodů přímým aktérem tohoto zápasu. Teď ještě nemám ani ponětí, kteří naši hosté budou moct do zápasu zasáhnout a zda nebude krom mě chybět ještě někdo další z kmenových hráčů Jiskry, takže bych tady marně tipoval. Kvasaco se na nás bude určitě chtít vytáhnout s tím nejlepším, co má k dispozici, a tak nás čeká znovu těžká lopota. Už v Kyjově jsme však ukázali, že svoji kůži nedáme lacino, a tak budu na dálku držet pěsti našim borcům, aby z těžkého souboje s nepříjemným soupeřem dokázali přece jenom nějaké body získat. Tak či onak to bude velmi zajímavý zápas dvou týmů, které se navzájem velmi dobře znají.

Dalšími zápasy 2. kola KP II C jsou:

Duras BVK Královo Pole C - Sokol Kyjov

Duras se v prvním kole blýskl tím, že uštědřil kanára domácím Bučovicím a vzkázal zbytku soutěže, že znovu bude míchat kartami. A to ještě nastoupili tři náhradníci. Tentokrát však hráče Durasu čeká daleko silnější protivník, kterým bude Kyjov, posílený o tři Hodoňáky. V řeči čísel jsou hosté favority, nicméně za Královo pole nastupuje celá řada mladých šachistů, kteří si ještě nestihli uhrát patřičné ELO, přičemž jejich výkonnost je už dávno někde jinde. Přesto si myslím, že Kyjov nepojede z Brna s prázdnou.

Lokomotiva Brno D - Bystrc Oilers

To bude velmi pikantní souboj především pro Jana Kalendovského, dlouholetého hráče Lokomotivy. Ten však v této sezoně hájí barvy bystrckých Olejářů, kteří jsou hlavními favority soutěže. Ti už v prvním kole dokázali bez větších problémů porazit Univerzitu Brno B (viz REPORTÁŽ se všemi partiemi) a také do zápasu na Lokálce půjdou v roli favorita. Hráči Lokomotivy sice také zažili vítězný vstup do soutěže (viz druhý odstavec), ale proti Bystrci budou opravdu v pozici slabšího týmu a hosté si dle mého názoru odvezou na západ Brna všechny body.

Jezdci Jundrov C - Univerzita Brno B

V Jundrově se poslední roky hrají šachy na velmi vysoké úrovni a není tomu jinak ani v letošní sezoně. Jediné áčko vstoupilo do sezony porážkou v 1. lize, jinak béčko i céčko zvítězily. A právě céčko Jundrova bralo všechny body v Hustopečích, ačkoliv by podle slov aktérů tohoto klání slušela zápasu spíše remíza. Univerzita nastoupila proti Bystrci ukázkově v základní sestavě, což není žádným překvapením, protože už v minulém ročníku patřila v tomto ohledu k nejpoctivějším týmům. Ale ani to jí nebylo v souboji s favoritem nic platné. Šanci na reparát tak bude mít v Jundrově. Tomu v prvním kole chyběl pouze jeden hráč ze základu, a tak se dá očekávat velmi těsný souboj. Něco mi říká, že by měli domácí určitě bodovat.

Agrotec Hustopeče B - Klub šachistů Bučovice

Hustopeče se i ve druhém kole představí na domácí půdě a v souboji dvou poražených z prvního kola přivítají Bučovice. Ty si budou jistě chtít spravit chuť po nevydařeném klání s Durasem, ale v Hustopečích je nečeká nic lehkého. Pokud se už domácím podaří nasadit do zápasu Ivana Markoviče (ten se v 1. kole narychlo omluvil ze zdravotních důvodů), nemělo by být co řešit. Bučovice sice už v minulém ročníku dokázaly obrátit papírové předpoklady vzhůru nohama, ale bodovat v Hustopečích bude asi nad jejich síly. Uvidíme.

Autor: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář