Jdi na obsah Jdi na menu
 


Ozvěny 6. kola KP II C

Krajský přebor 2. třídy, skupina C, se ve druhou lednovou neděli přehoupl do své druhé poloviny. Jeho 6. kolo patřilo výhradně domácím týmům, když si hosté neodvezli ani jediný bod. Tabulka soutěže zažila docela slušné zemětřesení:

P Družstvo HS Z + = - B Sk V
1 ŠK Veselí nad Moravou B   6 6 0 0 18 34.5 24
2 Š.K. 1923 Sokol Kyjov   6 5 0 1 15 27.5 19
3 ŠK Lokomotiva Brno E   6 3 2 1 11 28.5 22
4 Jiskra Strážnice   6 3 1 2 10 23.5 16
5 Jezdci Jundrov C   6 3 0 3 9 22.5 13
6 ŠK Duras BVK Královo Pole C   6 2 1 3 7 24.5 16
7 Klub šachistů TJ Bučovice   6 2 0 4 6 19.5 13
8 TJ Tatran Poštorná   6 1 1 4 4 21.5 14
9 VSK Univerzita Brno B   6 1 1 4 4 20.0 14
10 Galerie Závodný Mikulov   6 1 0 5 3 18.0 9
P Družstvo HS Z + = - B Sk V

Jediné tři týmy, které si udržely svoji pozici, je vedoucí trio. Od čtvrtého místa dál proběhlo velké "škatule hejbejte se", když žádný z týmů od 4. do 10. místa nezůstal ne své pozici. Mezi těmi, které si polepšily, je i naše družstvo, a to díky velmi cenné a důležité výhře nad dosud neporaženým éčkem Lokomotiy...

6. kolo:

Jiskra Strážnice A - Lokomotiva Brno E 4,5 : 3,5

Když se mi před Vánocemi rozpadala sestava do Mikulova, všichni omluvení hráči svorně tvrdili, že po novém roce už začnou nastupovat. Říkal jsem si: "Sliby, chyby", ale čtvrteční skládání sestavy šlo opravdu jako po másle. Nejen, že všichni hráči souhlasili, Marián Hrubša se dokonce sám přihlásil, že může nastoupit. Na zápas s Lokomotivou jsem měl nakonec k dispozici devět silných hráčů, ale černý Petr nakonec vyšel na Fildu Dvořáčka, který alespoň mohl pomoci Boskovicím udržet vedení v KP II A. Hosté z Loko E přijeli bez dvou členů základní sestavy, což ale nebylo velkým překvapením, protože pánové Žák a Perutka dosud odehráli dohromady jenom tři partie. I tak k nám dorazila velmi zkušená sestava brněnských ranařů. Zápas v mnohém připomínal naše měření sil s Univerzitou B - znovu se hrály velmi napínavé partie a znovu většina z nich skončila resultativním výsledkem. Jediný rozdíl byl v tom, že v konečném účtování jsme tentokrát měli o půl bodu víc, než náš soupeř a připsali si na své konto důležité tři body. Před zápasem jsem si říkal, že jakýkoliv bod s Lokomotivou by byl pro nás úspěchem a pořád se mi nechce pořádně věřit, že jsem urvali hned tři! V dalších dvou kolech nás čekají zápasy venku (Poštorná, Bučovice) a v posledním kole poměříme síly se suverénním Veselím. Ve hře je tedy stále devět bodů, což znamená, že zachránění stále nejsme, nicméně včera jsme udělali velký krok k udržení soutěže.

ŠK 1923 Sokol Kyjov - ŠK Duras BVK Královo Pole C 4,5 : 3,5

Domácímu druhému týmu tabulky chyběl ze základu pouze Martin Kladňák, kterého ovšem na osmé šachovnici nahradil ranař Jaroslav Hejda. Ten ovšem nakonec k partii ani nezasedl, protože hosté přijeli pouze v sedmi lidech z nichž byli pouze čtyři hráči ze základní sestavy. Před zápasem tedy nehrálo hostům do karet vůbec nic a vypadalo to na pořádný výprask. Ovšem zde bych rád použil otřepanou hlášku z fotbalového prostředí: "Balon je kulatý a začíná se od stavu 0:0, stát se může všechno"... A také se stalo. Hosté se vzepjali a razantně se postavili svému osudu a na šachovnicích uhráli remízu. Svoji výbornou formu potvrdil kapitán Michal Zavadil, v souboji jedniček nečekaně uspěl ELOvě slabší David Barák, který černými porazil Miru Zubalíka. Další nepříjemné překvapení připravil mladičký Mikhail Ivanov zkušenému Romanu Matulovi, který to komentoval slovy, že ti mladí hrají zahájení jako velmistři. Také Jirka Neduchal měl s dvanáctiletým Janem Brožem co dělat a nakonec uhrál důležitou remízu, ačkoliv to dle slov Romana neměl dobré. Za domácí tým naopak zavěsilo trio Trávníček, Racek, Šmíd a o třech bodech pro kyjovský Sokol nakonec rozhodla ta nešťastná osmá šachovnice, kterou Duras neobsadil. To hosty muselo mrzet. Domácí tak zuby nehty uhájili pozici favorita zápasu a připsali si cenné, i když trochu šťastné tři body.

Roman Matula mi zaslal svoji partii:

Matula - Ivanov 0:1

Klub šachistů TJ Bučovice - TJ Tatran Poštorná 4,5 : 3,5

Hosty postihlo to, o čem jsem psal dříve, tedy problémy se sestavou. Když se Tatran sejde, umí si vyšlápnout na kohokoliv, ovšem pokud se nesejde, umí prohrát i s outsidery soutěže. Po domácí porážce s Mikulovem museli hráči Poštorné spolknout další hořkou pilulku v podobě další prohry s nováčkem soutěže, kterým byly tentokrát Bučovice. Tatranu sice chyběli jen tři hráči ze základu, ale zrovna tři velmi silní (Vrzal, Věžník, Šťastný). Domácí proti tomu nasadili dva náhradníky. Tentokrát uhasla šťastná hvězda bučovického Martina Štrublíka, který v minulosti dokázal neprohrávat s o hodně silnějšími soupeři a musel se sklonit před Janem Bohuslavem. Naopak domácí Miroslav Křápek měl v souboji s Františkem Režným 246 ELO bodů k dobru, přesto prohrál. I přes tyto komplikace však domácí nakonec slavili vítězství v zápase, a to díky převaze na první a posledních dvou deskách. Hrdinou zápasu se pak stal domácí Tomáš Matula, který svoji první výhru v sezoně urval proti Tomáši Trnkovi i přesto, že ve prospěch jeho soupeře hrálo 317 ELO bodů!! Kdyby se dalo na zápasy KP II C sázet, byl by právě tento zlatým dolem pro sázkaře, ovšem který z nich by byl tak odvážný a vsadil na Bučovice?...

Jezdci Jundrov C - VSK Univerzita Brno B 4,5 : 3,5

Tento zápas byl pro mě čitelný asi jako ženské nálady (myšleno s nadsázkou) a viděl jsem to tak, že pokud nedojde na dělbu bodů, měl by být výsledek těsný. Moje očekávání se potvrdilo. Hosté přijeli znovu velmi silní, když místo jediného náhradníka zaujala silná náhradnice - Renáta Vaculíková (ELO 1841). A právě na její účet se odehrálo největší překvapení v zápase, když právě hostující hráčka nestačila na domácího Martina Vejnara, přestože v její prospěch hovořilo hned 591 ELO bodů!! Domácí náhradník tak znovu dokázal, že je jeho koeficient silně podhodnocený, protože má zatím 4,5 bodu z šesti možných. Nicméně když hrál v prvním kole s Martinem Benovičem, kterého se dokonce ptal, jak se píše notace, neměl jsem o jeho šachových dovednostech valné mínění.. Jak vidno - mýlil jsem se! Domácí se dvěma náhradníky nakonec dokázali silného soupeře udolat a v tabulce jsou tak stále v těsném závěsu za námi.

ŠK Veselí nad Moravou B - Galerie Závodný Mikulov 6,5 : 1,5

O výsledku tohoto zápasu jsem se dověděl od Vladimíra Janáse, který se přišel cestou domů podívat na závěr našeho utkání s Lokomotivou. Když mi řekl o vysoké výhře Veselanů, pomyslel jsem si něco o vraždění neviňátek. Jenže co čekat, když přivezete do Veselí čtyři náhradníky, že ano? Domácí tak sfoukli nováčka jako svíčku, když mu povolili jen třikrát po půl bodu. Zatímco si Veselí upevnilo svoji dominantní pozici v tabulce, tak Mikulov se po nečekaném úspěchu Bučovic propadl na poslední místo a bude pro něj velmi těžké se od něj odlepit, jelikož ho v posledních třech kolech čeká Jundrov, Kyjov a Duras.

Ještě jednou upozorňuji na shrnutí 6. kola očima vedoucího soutěže, viz ODKAZ

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Odrovnání

(Josef Doxanský, 15. 1. 2018 13:18)

Jestlipak víte, že jste "odrovnali" jediného možného konkurenta veselského béčka?(úsměv)O tom, že nemusíte uvažovat o záchraně, ale o boji o co nejpřednější místo v první polovině účastníků snad už není pochyb.Přeji další úspěšné výsledky!V nejsilnější sestavě jste schopni hrát bez strachu i s veselským béčkem, ovšem už ho nepředstihnete.Zdraví Josef Doxanský.

Re: Odrovnání

(Pavel Solařík, 15. 1. 2018 15:31)

Myslím si, že je vlastně jedno, kdo skončí na prvním místě (jestli Veselí, Kyjov nebo Loko), protože se obávám, že o postup nebude zrovna velká bitka. Půjde tedy spíše jenom o prestiž a titul krajského přeborníka.. A máte pravdu, pane Doxanský, že v základní sestavě můžeme zřejmě konkurovat každému soupeři v KP II, ale kolikrát jsme schopni se v ní sejít?... :)