Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 6. kolo KP II C - Doma se utkáme s Lokomotivou Brno E

Druhý lednový víkend se v soutěži KP II C ponese nejen v duchu bojů na šachovnicích, ale v rámci jejího 6. kola rovněž proběhne hlasování hráčů družstev o změnách v této soutěži. Hlasování se bude týkat dvou bodů, a to:

1. zápočtu na FIDE ELO v soutěžích KP II

2. zpracování partiového bulletinu z jednotlivých kol této soutěže

Bod 1. nepřinese družstvům vlastně žádnou práci navíc, pouze jsou s ním spojené náklady ve výši 200 Kč na rok a družstvo, což dle mého názoru není žádná zdrcující částka. Hráči, kteří se neúčastní soutěží KP I a výše si totiž můžou uhrát FIDE ELO (mezinárodní ELO) pouze na turnajích se zápočtem na FIDE. Pokud ovšem nastupují pouze v soutěži KP II a níže a neúčastní se turnajů, tak se jim FIDE ELO nepočítá. Proto vidím toto hlasování jako krok dopředu s tím, že je určitě ku prospěchu věci.

U bodu 2. už vidím možný zádrhel. Zpracování partiového bulletinu by totiž ukládalo jednotlivým družstvům povinnost převést všechny partie ze zápasu do formátu pgn a odeslat vedoucímu soutěže. Partie by potom byly ke stažení na stránkách svazu a volně k přehrání. To sice není špatná věc, ovšem zde si myslím, že tato idea narazí na nevoli kapitánů družstev mít práci navíc. V praxi by to totiž znamenalo, že by museli brát od hráčů originály partiářů a z nich poté partie převést do elektronické podoby. Jelikož toto dělám po každém odehraném utkání, tak můžu říct, že se občas jedná o velkou lopotu. V zápisech totiž bývá zpravidla hodně chyb a mnohdy jsou těžko čitelné. A převést osm partií do elektronické podoby mi mnohdy zabere cirka hodinu času. Navíc většina hráčů v KP II je starší generace, která si s počítačem tzv. netyká, tudíž je pro ně zcela zbytečné, že partie visí někde na internetu. Pro naše družstvo by každopádně zavedení partiového bulletinu neznamenalo žádnou práci navíc, protože jak jsem už řekl - všechny partie po každém kole převádím do pgn už teď a posléze zveřejňuji na našem webu.

Ale pojďme už k samotným šachům. V neděli nás čeká poslední z kvarteta brněnských soupeřů. S těmi máme zatím vyrovnanou bilanci (1 výhra, 1 remíza, 1 prohra). Brněnské týmy byly jedním z důvodů, proč jsme se rozhodli pro postup do KP II. Jsou zpravidla velmi silné a navíc se jedná o nové hráče, které vůbec neznáme, což je také vítaná změna oproti stereotypním zápasům v OP 1. Celek Lokomotivy E je v současné době z brněnských týmů v tabulce nejvýš, když se ziskem 11 bodů hájí třetí příčku. Lokomotiva je (společně s vedoucím Veselím) navíc zatím neporažená, když jí body za zápasovou remízu dokázaly vzít pouze týmy Durasu a Poštorné. Náš nadcházející soupeř má velmi širokou a velmi silnou soupisku, z níž už do dosavadních pěti zápasů zasáhlo celkem čtrnáct hráčů. Díky panu Kalendovskému je možné si po každém zápase Lokomotivy projít jeho velmi pěkně psanou zprávu, v níž jsou zveřejněné i zápisy jednotlivých partií. Pravidelný čtenář našeho webu jistě ví, že tyto partie poslední dobou rád převádím do elektronické podoby a uveřejňuji na našem webu. Ze zápasu Loko E s Poštornou jsem tak učinil ovšem pouze u partií z první a druhé šachovnice, jelikož jsem pro dlouhou nemoc celé naší rodiny víc nezvládl. Obě partiové ukázky jsou k přehrání zde:

Dvořák - Ciprys 1:0

Bohuslav - Martišek 1:0

V neděli nás tedy čeká velmi těžká zkouška proti silnému soupeři.

Náš tým se díky výhře v Mikulově posunul ve vyrovnané tabulce na průběžnou pátou příčku. V posledních kolech jsme se potýkali s častou absencí našich opor a já doufám, že se to v posledních čtyřech zápasech zlepší! Po zápase s Lokomotivou nás totiž čeká dvojutkání venku (Poštorná a Bučovice) a sezonu pak zakončíme domácím soubojem se suverénem soutěže z Veselí. Tudíž žádné velké vyhlídky na lehké zápasy. Proto bude potřeba, aby se zlepšila docházka našich opor na jednotlivé zápasy. Cílem pro náš tým je udržení soutěže, všechno ostatní už by bylo tak nějak nad plán. Doufejme, že tuto neděli proti silné Lokomotivě nepropadneme!

Dalšími zápasy 6. kola KP II C jsou:

ŠK 1923 Sokol Kyjov - ŠK Duras BVK Královo Pole C

To bude velmi zajímavý souboj dvou silných soupeřů. Na straně domácích bude převládat zkušenost, na straně hostů zase dravé mládí. Podle papírových předpokladů by měli domácí zvítězit, ovšem hráči Durasu už ukázali, že budou míchat kartami soutěže. Zdviženým ukazováčkem by mohlo být i loňské měření sil těchto soupeřů, které skončilo výhrou 5:3 pro brněnský tým! Domácí tak budou muset podat velmi dobrý výkon, aby podobnou blamáž tentokrát nepřipustili.

ŠK Veselí nad Moravou B - Galerie Závodný Mikulov

Souboj prvního s předposledním týmem tabulky by měl být jasnou záležitostí domácích borců. Hráči Mikulova už sice dokázali zaskočit favorizovanou Poštornou, tentokrát je bude ovšem čekat daleko vyzrálejší soupeř, který se navíc veze na vítězné vlně. Hráči Veselí zatím prohráli pouze tři ze čtyřiceti odehraných partií a po právu vládnou pevnou rukou celé soutěži. Pro hostující šachisty bude zápas s nimi cennou zkušeností, přesto si myslím, že pojedou z Veselí s nejen s prázdnou, ale i s pořádným výpraskem.

Jezdci Jundrov C - VSK Univerzita Brno B

Tento ryze brněnský souboj je velmi těžké odhadnout. Oba týmy mají totiž na soupisce dost silných hráčů a bude tedy rozhodovat, který z nich jich do zápasu pošle víc. V tomto ohledu je zatím důslednější kapitán Univerzity, jemuž třikrát chyběl pouze jeden hráč ze základu, jednou pak zase dva. Naopak předsezónním cílem jundrovských Jezdců (tedy jejich C-týmu) bylo scházet se v osmi hráčích na zápasy. Těžko tedy odhadovat jednotlivé sestavy a tím pádem výsledek tohoto zápasu, nereálná není ani dělba bodů.

Klub šachistů TJ Bučovice - TJ Tatran Poštorná

Tým z Poštorné patří k tradičním účastníkům krajského přeboru a stále má velmi silnou soupisku. Kapitán David Ciprys musel ovšem ve čtyřech zápasech nasadit dva náhradníky. Pouze na Univerzitu odcestoval Tatran pouze s jedním hráčem mimo základní osmičku a hned z toho byly tři body! Tentokrát čeká Poštornou plnění role favorita v souboji s nevyzpytatelným nováčkem. Ovšem pokud se hostujícímu kapitánovi znovu podaří povolat do zbraně co nejvíc hráčů ze základní sestavy, nebude zřejmě co řešit. Jediným úspěchem bučovických šachistů totiž zatím byla výhra nad dalším nováčkem z Mikulova a těsná prohra v Jundrově. V ostatních třech zápasech už jasně tahali za kratší konec provazu a stejně by tomu mělo být i v neděli s Poštornou. Pokud tu ovšem nezradí docházková morálka jejích opor...

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

reakce na úvod

(Josef Doxanský, 9. 1. 2018 21:13)

Zavedení mezinárodního ELA do KPII.třídy je (podle mě) hloupé, protože domácí ELO je zcela dostačující.
Rovněž význam zavedení bulletinu všech partií z utkání družstev je zanedbatelný a tak trochu i vede k "buzeraci" některých hráčů, kteří budou muset muset věnovat "kvalitě" písma věnovat více energie na úkor kvality hry (věřte, že vím, o čem mluvím!).Vždyť není každý jako byl estonský velmistr Paul Keres, který i v turnajích kandidátů psal krasopisně úplnou (nezkrácenou) notací zápisy svých partií.A určitě se každý šachista, který hraje už několik roků setkal s tím, že ani z partiářů obou soupeřů nebylo možné průběh partie zcela věrně určit.
Těch změn v posledních letech bylo už hodně a ne vždy ku prospěchu kvality šachových soutěží. Ten "šel" vždy jen za určitou skupinou hráčů, zpravidla méně početnou vzhledem k těm, kteří se jim museli třeba nechtěně podřídit.
Jinak šachistům Jiskry Strážnice přeji, aby ještě získali v KPII hodně bodů a třeba si i udrželi dosavadní pěkné 5.místo!

Re: reakce na úvod

(Pavel Solařík, 10. 1. 2018 9:24)

Podle mého názoru není zápočet na FIDE nic proti ničemu a krom těch 200 Kč na tým to hráče nijak neovlivní. V KP II už nastupuje hodně hráčů s FIDE koeficientem a utkávají se navzájem. Proto si myslím, že zavedení zápočtu na FIDE je dobrý nápad. To je ale jenom můj subjektivní názor, který nikomu nepodsouvám..
Co se týče bulletinu, tak s Vámi souhlasím ve všech bodech.. :)
A děkujeme za Vaši přízeň. Já doufám, že taky ještě nějaké body získáme a soutěž udržíme!