Jdi na obsah Jdi na menu
 


Blíží se 1. kolo KP II C - Zajíždíme do Jundrova

Na Terezu, tedy v neděli, 15. 10. 2017, vstoupí strážnická Jiskra do krajského přeboru 2. třídy. Ve skupině C se nám jako první postaví do cesty Jezdci Jundrov C. Tento ambiciózní klub zažívá v posledních letech velmi úspěšné období, když se jeho A tým probil až do 2. ligy! Jelikož je Jundrov součástí Brna, má místní celek k dispozici velkou základnu hráčů. A jako každý brněnský tým jsou i jundrovští Jezdci velmi silným soupeřem. V minulém ročníku nastoupilo céčko Jundrova ještě v B skupině krajského přeboru II (4. místo), od této sezony bude nastupovat v naší skupině C. Při pohledu na soupisku je vidět, že budou Jezdci spoléhat především na prvních šest hráčů, ačkoliv jsou i mezi náhradníky schovaní dva silní hráči, vlastně hráčka - Michaela Svobodová (ELO 2052) a hráč - Robert Beseda (ELO 1908). Úroveň soutěže pak jasně přesahuje především jednička týmu - Jakub Bednář (ELO 2168). Uvidíme, s jak silnou sestavou na nás Jundrov vyrukuje, jisté je, že nás nečeká nic snadného a jakýkoliv bodový zisk by byl úspěchem.

Po druhém vítězství v okresním přeboru během posledních tří let se Jiskra Strážnice přece jen rozhodla zvednout hozenou rukavici v podobě postupu do vyšší soutěže. Od hráčů zněly veskrze souhlasné názory. V okresu jsme sice jezdili menší vzdálenosti, ale hráli jsme pořád se stejnými soupeři a hráči těžko hledali motivaci, když nad nimi ani nevisel damoklův meč v podobě sestupu. Jelikož se ve vyšší soutěži hraje na osmi šachovnicích, bylo potřeba tým posílit. Jedničkou se stal Gerhard Pribila, který je kmenovým hráčem týmu ŠK Nafta Gbely, dalším "úlovkem" ze Slovenska je pak Marián Hrubša z ŠK Skalica. Oba tito hráči projevili zájem si za náš tým zahrát, ovšem pouze v termínech, kdy se jim to nekryje se zápasy za mateřský klub. Dalšími posilami je duo z Prušánek, tedy Jaroslav Vrtal a Filip Dvořáček. Cílem bylo doplnit na soupisku co nejvíce hráčů, ať je z čeho čerpat v případě absencí. A hned před prvním kolem už mám pořádně zamotanou hlavu, protože omluvenek už je víc, než by bylo zdrávo, tudíž v Jundrově určitě nenastoupíme v nejsilnější možné sestavě. Vzhledem k tomu, že do každého zápasu můžeme nasadit pouze tři "písmenkové hráče", mezi něž se řadí jak volní, hráči, tak cizinci a hosté, budou stejně gro týmu pokaždé tvořit kmenoví hráči Jiskry. Bohužel se mezi písmenkové hráče počítá i Ivan Kubiš, který za nás nastupuje už několik let a je de facto našim hráčem. Nicméně se musíme řídit soutěžním řádem ŠSČR a ten je v tomto směru neúprosný. Jen pro informaci - když na Slovensku odehraje hráč za tamní klub určitý počet zápasů, není už brán jako cizinec. To je možná tip pro zlepšení naší legislativy. Resume tedy je, že do Jundrova pojedeme oslabení. Do této sezony si v KP II žádné cíle nedáváme, možná tedy jeden - udržet se. Tak uvidíme.

Dalšími zápasy 1. kola KP II C jsou:

Veselí nad Moravou B - Bučovice

Tento zápas by měl být hrou kočky s myší, jelikož domácí patří dle soupisky k favoritům soutěže, naopak hosté by měli být jejím papírovým outsiderem. Veselané jsou velmi zkušeným a pevným týmem, který v minulé sezoně až do posledního kola proháněl vítězný Hodonín. Naopak hráči Bučovic se do KP vrací po dvou letech. Na jejich soupisce se vyjímá především jednička - Petr Kunčar (ELO 2168), zbytek týmu příliš strach nenahání. Proto by bylo velkým překvapením, kdyby hosté kladli Veselanům větší odpor.

Kyjov - Poštorná

Také Kyjov patří k největším favoritům nastávajícího ročníku KP II. Na jeho soupisce se krom tradičních jmen objevili dva hráči Hodonína, tedy Petr Trávníček a Vladimír Misorin. I mezi náhradníky mají Kyjovští stále dost silných hráčů na to, aby do žádného zápasu nenastoupili vysloveně slabí. To jejich soupeř už v minulosti musel několikrát řešit problémy se sestavou a kapitán týmu - sympatický David Cypris - připomínal často luštitele rébusů. V loňské sezoně si Tatran odvezl z kyjovské Sokolovny vysokou porážku 2:6, ale v té předminulé naopak nečekaně triumfoval na domácí půdě 5,5 : 2,5. Přesto bych osobně tentokrát vsadil spíše na výhru třetího týmu loňského ročníku KP II C - tedy domácího Kyjova.

DURAS Královo Pole C - Lokomotiva Brno E

Pro mě osobně je tento zápas stejně těžko čitelný, jako ruská azbuka. Podle soupisky by měli být mírnými favority hosté, ovšem ti už v minulosti dokázali, že je úplně jedno, koho mají na soupisce a často nastupovali do zápasů v nekompletním počtu. Navíc Duras má v šachových kruzích velmi zvučné jméno. Ani vzájemná bilance z posledních tří sezon příliš nenapoví, protože ta je vyrovnaná (1-1-1). Mezi (pro mě) málo známými jmény se na soupiskách obou týmů vyjímá především pan Jan Kalendovský, známý to milovník šachové hry, ale rovněž výborný šachový analytik a publicista. Jinak nejsem sto odhadnout sílu jednotlivých hráčů podle jmen. Proto se zdržím i jakýchkoliv odhadů výsledku tohoto zápasu.

Univerzita Brno B - Mikulov

Souboj zkušených a ostřílených borců s nováčkem soutěže by měl dle papírových předpokladů skončit ziskem tří bodů pro Univerzitu. Třetí tým loňského ročníku KP II B má už v základní sestavě pět hráčů s elo vyšším než 1800 a mezi náhradníky jsou další tři. Zato hosté disponují pouze třemi hráči, kteří splňují výše uvedené parametry. Tolik tedy papírové předpoklady, podle nichž by měli brát výhru domácí. Ovšem šachy jsou jenom hra a na čtyřiašedesáti polích se umí udít opravdu podivné věci. Nechme se tedy překvapit.

Vložil: PS

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář