Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. kolo KP II C : Jiskra Strážnice A - Lokomotiva Brno E 4,5 : 3,5

První zápas áčka Jiskry v novém roce se nesl v duchu "poprvé". Poprvé v sezoně se nám totiž podařilo nastoupit v základní sestavě, Prušánky nám poprvé uvolnily Jaroslava Vrtala, poprvé jsme svůj domácí zápas odehráli v prostorném a světlém salonku Hubert (namísto menší vinárny) a hlavně - brněnská Lokomotiva E poprvé v této sezoně zakusila hořkost porážky! Jediným neporaženým týmem tak už zůstává pouze suverén soutěže z Veselí.

Sestava na zápas se tentokrát skládala doslova sama. Stačil krátký telefonát (anebo sms) a všichni oslovení hráči beze všeho souhlasili, že nastoupí. A tak poslední otázka byla, zda nastoupí Filip Dvořáček, anebo právě Jaroslav Vrtal. Rozuzlení této hádanky padlo ve čtvrtek večer, a tak Filip posílil svůj mateřský klub - Slavii Boskovice - v boji o postup do KP 1 (o tom později).

Předehrou dnešnímu zápasu bylo hlasování o zavedení zápočtu na FIDE ELO v Krajském přeboru 2. třídy a dále zavedení tzv. partiového bulletinu (což je zpracování partií do elektronické podoby a jejich vystavení na stránkách svazu). Hlasování před zápasem dopadlo následovně:

Otázka 1 - Zavedení zápočtu na FIDE ELO:

ANO: 13 NE: 3

Otázka 2 - Zavedení partiového bulletinu:

ANO: 10 NE: 6

(ZDE je možné se dovědět, jak celé hlasování dopadlo napříč třemi skupinami KP II).

A poté už se všichni hráči mohli ponořit do hlubokého přemýšlení nad černobílými figurami. Jako první se dostal do výhody Jirka Fanta (7), jehož soupeř ve snaze měnit přehlédl ztrátu figury a od této chvíle už vedl de facto marný boj. Poté se přehmátl ve své partii Jaroslav Vrtal, namísto braní pěšce na c4 zahrál neuvážené 21. g5 a od té chvíle už se vezl. Jako prvnímu se podařilo zavěsit mně (8). Můj soupeř se zřejmě zalekl boje dámy proti dvěma věžím, namísto dobrání pěšce na e4 zahrál chybný tah věží, čímž mně dovolil tohoto pěšce ubránit. Ve zbytku partie už jsem se jenom snažil vyhnout své obligátní hrubce, což se mi naštěstí podařilo a zapsal jsem tedy celý bod. Hosté ovšem bleskově vyrovnali, když náhle ztratil svoji partii Kuba Šuráň (6), který v pozici s nestejnými střelci vsadil na výměnu těžkých figur, jenže přehlédl soupeřův pěšcový průlom na dámském křídle, po němž došel bílý pěšec do dámy. Následovala remíza na čtvrtém prkně, což byla jediná remíza v celém zápase. Poté jsme prohráli na první, ale vyhráli na sedmé šachovnici, a tak byl stav utkání vyrovnaný. V té době za mnou přišel Marián Hrubša (3), že má nabídnutou remízu, ale jelikož byl stav zápasu vyrovnaný, pokračoval na můj popud v partii. Pak se dlouho bojovalo. Někde kolem jedné hodiny po poledni jsem obešel stoly. Při pohledu na zbývající tři partie bylo vidět, že Jaroslav Horák (5) kráčí nezadržitelně k výhře, Ivan Kubiš (2) vede v koncovce lehkých figur o pěšce, zatímco Marián (3) už prohrával o dva pěšce v koncovce věže a jezdce na každé straně. Jako první zvítězil Jaroslav Horák, a důležitý rozhodující bod pak přidal Ivan Kubiš. V té chvíli bylo rozhodnuto o naší výhře. Marián zkusil nabídnout remízu, ale soupeř už chtěl partii vyhrát, což se mu někdy kolem 14:40 podařilo a snížil stav utkání na nejtěsnější možný. Dnešní cenná výhra ve velmi bojovném utkání nás tedy posunula na čtvrtou příčku tabulky, co je ale důležitější, dnes jsme udělali velký krok k udržení soutěže.

Několik fotek ze zápasu:

img_7861.jpg
Jaroslav Vrtal si dnes odbyl svoji premiéru za strážnickou Jiskru.

img_7850.jpg
Dnes ovšem čelil velmi silnému soupeři, kterým byl zatím neporažený Adam Dvořák. Ten měl před dnešním zápasem bilanci 3,5 bodu ze 4 partií a dnes si znovu polepšil.

img_7858.jpg
Partie Martišek - Kubiš na druhé šachovnici.

img_7842.jpg
Na třetí šachovnici dnes válčil sympaťák Marián Hrubša se zkušeným Vlastimilem Ličkou.

img_7856.jpg
Souboj titánů na čtvrté šachovnici dnes jako jediný skončil nerozhodně. Kalendovský - Šafařík 0,5 : 0,5

img_7844.jpg
A ještě jeden pohled na ikonu brněnské šachové scény - Jana Kalendovského.

img_7845.jpg
Partie Horák - Vavřínek na páté šachovnici.

img_7846.jpg
Jaroslav Horák dnes zapsal pěknou a velmi důležitou výhru.

img_7847.jpg
Mladík Kuba Šuráň dnes prohrál tak trochu smolně, když přehlédl soupeřův pěšcový průlom na dámském křídle. Vůdce bílých figur - Jiří Vachek - tak zvítězil popáté v řadě!!

img_7849.jpg

Jiří Fanta (vpravo) dnes v partii se Zdeňkem Polákem rychle získal figuru a zbytek už byl věcí techniky.

img_7853.jpg
Na osmé šachovnici jsem dnes čelil sympatickému soupeři, kterým byl pan Miloš Kocí. Ten hrál moje oblíbené zahájení a ve střední hře mi dovolil pokrýt pěšce, který nakonec rozhodl o osudu celé partie.

img_7865.jpg
Stojící Marián Hrubša už ví, že bude těžké partii udržet.

img_7870.jpg'
Tradiční shluk zvědavců kolem poslední dohrávané partie. Marián ji nakonec ztratil a já jsem měl kvůli tomu černé svědomí, protože na můj popud odmítl nabízenou remízu...

PARTIE Z DNEŠNÍHO UTKÁNÍ:

1. Vrtal - Dvořák 0:1

2. Martišek - Kubiš 0:1

3. Hrubša - Lička 0:1

4. Kalendovský - Šafařík 0,5 : 0,5

5. Horák - Vavřínek 1:0

6. Vachek - Šuráň 1:0

7. Fanta - Polák 1:0

8. Kocí M. - Solařík 0:1

A jak jsem slíbil v úvodu, vracíme se k Filipu Dvořáčkovi. Náš host tentokrát nastoupil v KP II A za Slavii Boskovice a v poslední dohrávané partii rozhodl svojí pěknou výhrou o celkovém vítězství svého týmu nad TJ Sloup. Boskovice tak těsně udržely první příčku v tabulce před dotírajícím céčkem Kuřimi. Filda mi k partii napsal, že zvítězil ve 40. tahu na čas, když odehrál svůj tah na sedmi vteřinách a soupeř svůj tah už nestihl. 

Dvořáček - Hudec 1:0

Ostatní výsledky 6. kola KP II C:

ŠK Veselí nad Moravou - Galerie Závodný Mikulov 6,5 : 1,5

ŠK 1923 Sokol Kyjov - ŠK Duras BVK Královo Pole C 4,5 : 3,5

Klub šachistů TJ Bučovice - TJ Tatran Poštorná 4,5 : 3,5

Jezdci Jundrov C - Univerzita Brno B 4,5 : 3,5

Blíže se budu 6. kolu, které patřilo výhradně domácím týmům, věnovat v pondělních ozvěnách.

Dnešnímu kolu se věnuje v tradičním souhrnu i vedoucí soutěže - viz ODKAZ

Vložil: Pavel Solařík

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Blahopřání

(Josef Doxanský, 14. 1. 2018 16:20)

Blahopřeji strážnickým šachistům k dalšímu vítězství!

Re: Blahopřání

(Pavel Solařík, 14. 1. 2018 18:40)

Děkujeme, dnes je to pro nás moc cenné vítězství!

úspěch Strážnice

(Lubomír Řičica, 14. 1. 2018 17:59)

Připojuji se k panu Doxanskému, jsou to důležité body, gratuluju!